Autokratikus döntés született – mondta a váratlan februári áramáremelésről Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője, hiszen a kormány nem csak a közvéleményt, de a szakmát is meglepte: ezúttal elmaradt az egyeztetés a szolgáltatókkal, s a kihirdetés után is csupán egyetlen nap maradt a felkészülésre.

A lakossági áram ára  kilowattóránként mintegy két forinttal emelkedett 2011. február elsejével. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint egy átlagos fogyasztási hely esetében 2011-ben éves szinten körülbelül 3720 forint többletköltséget jelent.

Kettős értelemben is váratlan volt a február elsejei áramáremelés – hangsúlyozta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője, mondván, a szakmával sem egyeztetett a minisztérium előzetesen, s a korábbi törvényi szabályozás alapján a bevezetést 30 nappal megelőző kihirdetés számított a megszokott gyakorlatnak. Most egy nappal korábban történt a bejelentés.

Autokratikus döntés született, amennyiben nem lehet tudni, hogy kik döntöttek, s hogy milyen alapon – folytatta. Eddig ugyanis az energiaszektor szolgáltató és termelő cégei a költségeikre hivatkozva fordulhattak negyedévente a Magyar Energia Hivatalhoz, amely ez alapján tett javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, majd következett a politikai döntés. Nos, úgy tűnik, ezúttal a politikai döntést nem előzte meg szakmai egyeztetés.

Hasonló a helyzet, mint a médiatörvény esetében – tette hozzá –, hiszen a kormányzat gumiszabályok alapján hozhat döntést az áram áráról. Nem lehet tudni, milyen számítások alapján döntöttek a nagykereskedelmi ár 7 százalékos emeléséről, ami a háztartásokban átlagosan 4 százalékos áremelkedésként csapódik le, bár egyes szolgáltatók területén a 10 százalékot is elérte az emelés. Az energiakutató szerint teljesen kiszámíthatatlan a rendszer. Ráadásul a nagykereskedelmi ár emelkedése nyomán a többletbevétel jó része a Magyar Villamos Műveknél jelentkezik. Azonban a közgazdaságilag megfoghatatlan, vajon menyi az MVM erőműveinél a valós, s ezért az árban joggal érvényesíthető költségnövekedés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!