Ami régen a kakaóbab volt, hamarosan a legó lehet: van, aki hajlandó pénz helyett kis építőkockákat is elfogadni. Amszterdamban – állítólag – a kábítószerért is lehet kis játékokkal fizetni, sőt, az Amerikai Egyesült Államokban már több bűnbandát is lekapcsoltak, akik a lególopásra szakosodtak.

A legó útját éppolyan nehéz követni, mint a készpénzét – állítják a rendőrök. A játék ráadásul folyamatosan növeli az értékét, köszönhetően a fanatikus gyűjtőknek. Csak egy példa, hogy mennyire jó befektetés a legó: megjelenése pillanatában, 2000-ben egy Szabadság-szobor-készlet 200 dollárba került, mára viszont akár 10 ezret is elkérnek érte. De van olyan (800 darabos) szett, amelyért online kereskedelmi oldalakon 60 ezer dollárnál – csaknem 15 millió forint – indul a licit.

Amiért pedig ilyen magas az áruk: a legót olyan precízen gyártják, hogy egymillió kockából alig 18 a hibás darab. Az első modern 2x4-es kockát 1958-ban gyártották, ám a mai napig tökéletesen összeilleszthető bármelyik legújabb kori elemmel. A nagyon különleges darabokért pedig különösen mélyre kell nyúlni a pénztárcánkba.

Akad olyan klasszikus, 2x4-es téglalap, amelyik színaranyból készült. Ilyet csak 1979 és 1981 között azok a hűséges munkások kaptak, akik 25 éve dolgoztak a Legónál. Az értékes ritkaság ma több mint 3 és fél millió forintba kerül, az igazi értékét viszont az adja, hogy éppúgy be lehet építeni egy házikóba, mint bármelyik másik kockát.

A legó ráadásul nem csak értékálló, de strapabíró is: egyetlen kocka 375 ezer másik kocka súlyát bírja el. Viszonyításként: ha valaki megpróbálkozna ezzel a mutatvánnyal, egy 3591 méter magas tornyot építhetne.

S hogy a legó mára ennyire értékes játékká vált, már csak azért is furcsa, mert nem lehet azt mondani, hogy nincs belőle elég. Sőt. Óránként majdnem 3 millió kis kocka készül, és hat év múlva több legófigura lesz a Földön, mint ember.

28 – ennyi készletet adnak el a karácsonyi időszakban világszerte – másodpercenként!

Minden idők egyik legértékesebb legófiguráját egy csaknem napra pontosan 50 éves mese ihlette. Roald Dahl író Karcsi és a csokigyár című klasszikusában aranybilétákat rejtenek a táblás finomságokba, és a szerencsések, akik megtalálják őket, varázslatos kalandban vehetnek részt. Innen jött a Lego ötlete: Mr. Gold 5000 példányban készült el, a figurát rejtő zacskókat találomra szórták szét a világ különböző boltjaiban. Az elsőt tavaly áprilisban találták meg, akkori értéke nagyjából 300 ezer forint volt. Mára több mint 2100 darabnak ismert a gazdája, és van olyan darab, amelyért elkérnek akár 1 millió forintot is. A sorszámozott figurák közül Magyarországon is találtak már tízet. Ezzel sokkal jobban teljesítünk, mint India, ahol eddig mindössze egyetlen darabnak van gazdája, de Kínában is csak hatnak, viszont jelentősen le vagyunk maradva Svájchoz (18), Hongkonghoz (21) vagy éppen Franciaországhoz (72) képest. Mr. Goldból 2865 darab még valahol rejtőzködik.

 

Címkék: játék

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!