Január elsejétől ismét mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk. A villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik. Az áfaváltozás miatt a közösségi közlekedés tarifái is nőnek, körülbelül 1,6 százalékkal. Viszont jövőre nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak (például a 6 év alattiaknak és a 65 év felettieknek), a jegytípus megszüntetésével a szolgáltatók több százmillió forintot takaríthatnak meg.

Január 1-jétől többet kérhetnek az ivóvízért és a szennyvízelvezetésért az állami tulajdonú közműszolgáltatók, a változás mintegy 360 települést érint, különböző mértékben. A postai és távközlési szolgáltatások ára átlagosan 6 százalékot meghaladó mértékben nő, az előrejelzések szerint az élelmiszerek többségének ára is emelkedni fog, az adóváltozás nagyságánál nagyobb mértékben. A forgalmi adó emelkedését az autósok is megérzik majd, az év első napján 6, illetve 7 forinttal nő a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára, előbbi 406-408 forintra, az utóbbi pedig mintegy 427 forintba kerülhet literenként. Ráadásul emelkednek az autópálya-használati díjak is, átlagosan 7,5 százalékkal.

Új pénzérméinken viszont már nem a korábban megszokott „Magyar Köz­társaság”, hanem „Magyarország” szerepel majd, mivel az új alaptörvény már nem nevezi köztársaságnak Magyar­országot. Az 5, 10 és 20 forintos érmékből ezért 10-10 millió darab készül az új felirattal, de a korábbi érmék is forgalomban maradnak. A bankjegyek esetében nem szükséges változtatni, azokon ugyanis nem szerepel országnév.

Nem lesz könnyű megtalálni az új érméket, mert bár 10 millió darab első hallásra soknak tűnik, ez a szám töredéke a jelenleg is forgalomban lévő érméknek. Csak 5 forintosból a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztályának tájékoztatása szerint 392,2 millió darab van jelen pillanatban forgalomban – ez 2 milliárd forintnyi összeg. 10 forintosból csaknem 260 millió, 20 forintosból 216 millió darab „kering”. A legkevesebb érme egyébként 200-asból van, 86,7 millió darab, ám ezek összértéke 17 milliárd forint. Összesen több mint 1200 millió érme forog közkézen, melyek 46,4 milliárd forintot érnek. A forgalomban lévő készpénz mennyiségét a gazdaság igénye határozza meg, a bankjegyeket és pénzérméket az MNB folyamatosan gyártja.

Jelenleg évente körülbelül 50 millió különböző címletű bankjegyet és mintegy 30 millió különböző címletű érmét gyártanak. A bankjegyek többnyire az ATM-ekből való pénzfelvétellel, az érmék a boltok, posták pénztárain keresztül váltópénzként jutnak el végül az emberek kezébe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!