Kedvezett az időjárás: míg pénteken országosan 2777 kilométernyi töltésen tartottak árvízvédelmi készültséget az országban, ez tegnap délutánra 2578 kilométerre csökkent.

 
Németh András Péter felvétele

A legenyhébb, I. fokú védekezésre 1226 km-en volt még szükség a Tiszán, a Lónyai főcsatorna alsó részén, a Sajón, a Zagyva felső és alsó szakaszán és a Rába egyes részein; II. fok volt 726 km-en, ez a Tiszát, a Túrt, a Lónyai főcsatorna felső szakaszát, a Bodrogot, a Zagyva középső részét, a Berettyó felső, a Hármas-Körös torkolati és az Ipoly középső szakaszát érintette. Erős, III. fokú védekezésre összesen 626 km-en kényszerültek: a Krasznán, amely a felső szakszán ismét árad, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, az ugyancsak még áradó Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas- Körösön, valamint a Zalán. A szakemberek szerint a következő napokban a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok már az enyhébb, II-III. fokú készültség mellett levezethetők.

Viszont az ország síkvidéki területeire pénteken hullott 5-15 mm csapadék miatt a belvíz-helyzet tovább romlott: a pénteki 192 ezerről tegnapra már 203 ezer hektárra nőtt az elöntött terület, amiből 96 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb, több mint 35 ezer hektárnyi elöntés Csongrád megyében van, 30 ezer hektár fölöttieket Jász-Nagykun- Szolnok, Hajdú-Bihar, 20 ezer fölöttieket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztráltak, de Békésből, Borsodból, a Hanságból is 15 ezer hektárt meghaladó belvizet jelentettek.

A Hortobágy-Berettyó torkolathoz közeli részét a zsilipek, árvízkapuk lezárásával gyakorlatilag víztározóvá alakították; a belvizeket, amelyek a Hármas-körös magas vízállása miatt nem juthatnak be gravitációsan a Hortobágy-Beretytyóba, most szivattyúkkal emelik át a Hármas-Körösbe. Az ár- és a belvíz miatt egyébként országszerte 12 alsóbbrendű út egy-egy része járhatatlan. Borsod- Abaúj-Zemplén megyében 5, Veszprém megyében 4 utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében 2, Tolnában pedig 1 út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehetett közlekedni.

A Balaton vízállása tegnap 109 cm volt, egy nap alatt 2 centit emelkedett, így már csak egyetlen centivel marad el a szabályozás 110 centiméteres felső határától; ha tovább nő, meg kell majd nyitni a Sió zsilipjét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!