Emelkedik a folyók vízszintje és nő a belvizes terület, de rekordokra most még biztosan nem kell számítanunk – mondta lapunknak az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) területi vízgazdálkodási osztályvezetője.

 
Nem sok jóra számítanak Győr-Moson-Sopron megyében (Kállai Márton felvétele)

Iványi Krisztina szerint pénteken 832 kilométer töltésen volt első- és másodfokú árvízvédelmi készültség; a legenyhébb például a Bodrogon, a Taktán, a Hármas-Körösön, a Zagyván, a Tisza középső szakaszán, másodfokú a Hortobágy-Berettyó mentén. A Tarnán és a Sajón a harmadfokot meghaladó készültség lehet a hétvégén. A későbbiekben a Bódva és Hernád folyón lehet hasonlóan súlyos a helyzet, és ha hirtelen olvad, a Dunán és a Dráván is komoly árvíz jöhet – ezt az OVF főigazgatója mondta. Molnár Béla megjegyezte: ezzel együtt inkább arra számítanak, hogy az olvadékvíz fokozatosan vonul le a folyókon.

„Árvíz” akkor is bekövetkezhet, ha éppen nem dönt rekordot a vízszint. A héten átszakította a Tisza a nyári gátat Tiszauggal szemközt, s mint a baon.hu írta, bezúdult a víz a szikrai hullámtérbe. A portál szerint a töltésen 2010-ben zsilipet akartak építeni, és azóta sem töltötték vissza a nyári gátat, az pedig így csak 520 centiméteres magasságot bírt el. Ha megépült volna a zsilip vagy ha visszatöltötték volna a helyére a gát anyagát, akkor legalább egy méterrel magasabb szintig ellenállt volna. Így viszont a szikrai Holt-Tisza-meder és a fölötte ívelő híd egy része is víz alá került. A hír nyomán megindult a katasztrófaturizmus.

A belvizes terület Iványi Krisztina szerint biztosan nő. Jelenleg az ország területének 0,9 százaléka, 80,7 ezer hektár áll víz alatt, főleg Jász-Nagykun, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében – két éve 380 ezer hektárt öntött el a belvíz. Az érintett területek 42 százaléka vetés és szántó, de a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint egyelőre minden lehetőség adott ahhoz, hogy 2013 egy jó mezőgazdasági év legyen, terméskiesés tekintetében pedig „nem érdemes egyelőre jósolni”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!