Tegnap radioaktív gőzt engedtek ki Japánban a fukusimai atomerőmű több reaktorából is, miután a földrengés következtében leállt azok hűtése, és a túlnyomást csökkenteni kellett. A lakosságot evakuálták. A hírek szerint a reaktorokban az automatikus leállás után megmaradó magas hőmérséklet miatt már olvadoztak a fűtőanyagrudak. Japán illetékesek szerint a környezetet csak akkor szennyezheti a fűtőanyag, ha megsérül a reaktor burka és a sugárzó urán-dioxid kikerül a környezetbe.

– Ez roppant veszélyes helyzet, mégsem fenyegetnek a csernobili katasztrófához hasonló következmények – mondta a Vasárnapi Híreknek dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. – A legsúlyosabb következmény a reaktorburok sérülése esetén az lehet, hogy kijut a sugárzó anyag a hermetikusan zárható épületbe, ahol a reaktor van. Ám a szennyeződés még a falakon belül marad. De hírek érkeztek robbanásról is, amelynek során a hermetikus védőépület károsodhatott. Ha ez tényleg bekövetkezett, akkor nagy mennyiségű radioaktív anyag is a környezetbe juthat. Ennek Japánon kívüli hatása nem várható – nyilatkozta a szakember.

S hogy mi következhet még? A legrosszabb estben több tíz kilométer sugarú terület is elszennyeződhet. Akkor a jövőben ezt a területet meg kell tisztítani és korlátozni kell a használatát. Megeshet, hogy 1-2 reaktorblokkot végleg elveszít az erőmű, de azért a többi – ha a felülvizsgálatok épnek találják – tovább működhet.

Ami pedig a hazai helyzetet illeti, tudni kell: Pakson másképp működnek a reaktorok, mint a fukusimaiak, más a földrengés-veszélyeztetettség is, és arra méretezve alakították ki a biztonsági rendszert. Az pedig ugyancsak hermetikusan zárja le a reaktorépületet baj esetén.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!