Nem csak minisztercseréket, hanem a kormányzati szerkezet változását is tervezi Orbán Viktor – értesült a Vasárnapi Hírek.

Az elmúlt napokban több hír is szólt arról: az év végéig átalakul az Orbán-kormány. A lehetséges távozók között legtöbbször a kormány „gyenge láncszemét", Réthelyi Miklóst, a nemzeti erőforrás tárca vezetőjét emlegetik. De többen tudni vélik, hogy hamarosan távozik posztjáról Matolcsy György nemzeti gazdasági miniszter és az uniós elnökség után Martonyi János külügyminiszter is visszatér a magánszférába.

Lapunk úgy tudja, elsőként a kormányzati szerkezeten kíván változtatni a miniszterelnök. Az elmúlt egyéves kormányzás legélesebb tapasztalata ugyanis, hogy a sok területet egyszerre felügyelő „szupertárcák” irányíthatatlanok. Információink szerint ezért szétválaszthatják a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát, újra létrejönne egy szociális és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó minisztérium, és önálló tárcát kapna a mostanában igencsak konfliktusos oktatás és a kultúra. Mára a kormányban is többségben vannak azok, akik szerint hiba volt az önálló Pénzügyminisztérium megszüntetése, ezért napirendre került annak újbóli felállítása. Értesülésünk szerint változtatni kívánnak a közigazgatási államtitkárok hatáskörén is. A legtöbb tárcánál ugyanis az operatív irányításért felelős közigazgatási államtitkároknak alig van szakmai apparátusuk, mert a helyettes államtitkárok többsége a politikus államtitkárok irányításával működik, megérett tehát a helyzet az egyes tárcákon belüli szervezeti rend újraszabályozására is.

 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!