Utcára vonultak a miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola és miskolc-tapolcai tagiskola szülői munkaközösségének tagjai, az iskola diákjai és tanárai. Azért tiltakoznak, mert a köznevelésért felelő államtitkár olyan igazgatót nevezett ki az intézmény élére, akit rajta kívül senki sem támogatott. A pályázat bő indoklása így hangzott: „szakmai okokból”. Pont.

 
Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár nem szeret hosszasan magyarázkodni - Fotó: Soós Lajos, MTI

Korábban Kecskeméten neveztek ki a helyi Tóth László Általános Iskola élére olyan igazgatót, akinek szakmai képesítése nem volt ugyan, de jó kapcsolatot ápolt a helyi tankerület vezetőjével. A két eset között látszólag nincs összefüggés, de azért mégis van: mindkét iskolában köztiszteletben álló, sokéves tapasztalattal bíró pedagógust cseréltek le olyasvalakire, akinek a legnagyobb erénye, hogy „jól fekszik” valahol.

A kecskeméti ügy egyelőre nyugvópontra került: a tiltakozás hatására a kinevezett igazgató visszalépett, és az új pályázat kiírásáig az igazgatóhelyettes vezeti az intézményt. Miskolcon viszont még forr a levegő.

Amikor az Index újságírója egy sajtótájékoztatón arról faggatta az új köznevelési államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot, hogy mi indokolta a miskolci kinevezést, a láthatóan zavarban lévő hölgy csak annyit mondott: szakmai okok. Az újságíró azonban nem hagyta magát, és visszakérdezett: ezt a rövid választ már egyszer megkapták írásban is, esetleg indokolná? Czunyiné erre a címben leírt lakonikus mondattal válaszolt: „Az a rövid válasz van.”

Az államtitkár asszony egyébként mondott mást is, igaz, nem az okvetetlenkedő újságíróknak, hanem egy hónapja, a frissen kinevezett 336 direktornak. Azt mondta, reméli, hogy a most kinevezett igazgatók alkotó intézményvezetői lesznek a megújuló magyar köznevelési rendszernek. „Önökre ma nemcsak egy intézmény vezetését bízzuk, hanem gyermekeink jövőjét (…) akikre sokat bíztak, azoktól sokat is várnak el” – tette hozzá. Ha jól értelmezzük az államtitkár asszony szavait, akkor elsősorban azt várják tőlük (és a rájuk bízott gyerekektől, tanároktól, szülőktől), hogy tartsák a szájukat és főleg ne kérdezgessenek butaságokat. A többit majd a kormány megoldja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!