Rengeteg változás lépett életbe 2016. január 1-jén, legyen szó adóról vagy kutyatartásról: a többségük kedvező, de azért akadnak kevésbé örömteliek is.

Jól árasított papírok.
Összesen 10 milliárd forintot spórolhatnak jövőre az állampolgárok pusztán azzal, hogy ingyenessé válik számos okmány és irat. Januártól nem kell fizetni az erkölcsi bizonyítványért, megszűnik a személyi igazolvány és a lakcímkártya illetéke, és az ellopott okmányokat is ingyen pótolják. A cégkivonatokért, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokért, a vállalkozói igazolványért és az adóhatósági igazolványokért szintén nem kér semmit az állam. Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kapja mindenki.


Kedvezőbb gyed. Jelentősen változnak januártól a gyermekgondozási díjra (gyedre), a táppénzre, illetve az egyidejűleg több ellátás folyósítására vonatkozó szabályok. A gyed mellett már nemcsak a gyermek egyéves kora után lehet dolgozni, hanem a gyermek születése utáni 169. naptól. Azaz a gyermekgondozási díj teljes időszaka alatt lehet dolgozni, ráadásul minden idő- és jövedelemkorlát nélkül.


Egy kormányrendelet szerint egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni kutyát, aki ilyet tesz, bűncselekményt követ el.


Okosokmányok. Nemcsak olcsóbbak lesznek az okmányok, de tökéletesednek is: bevezetik az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványokat, amiket elektronikus aláírásra is lehet használni. Az új személyi taj-kártya és adóazonosító igazolvány is egyben – kérésre az ujjlenyomatunkat is tartalmazhatja. Egyszerre csak egy funkciót lehet használni, azaz senki nem férhet hozzá az összes tárolt elektronikus adathoz.


Durvul a szabálysértési törvény: a rendőrök körözést adhatnak ki a szabálysértési bírság leülését választók ellen, illetve szabálysértési ügyekben is lefoglalhatnak tárgyakat a helyszínen.


Közszolgáltatások díjai. Az állami tulajdonú buszvállalatok és vasúttársaságok alaptarifái nem emelkednek, ahogyan a taxizás és az autópálya-matricák díjai sem. A tavalyi éves autópálya-matricák január 31-ig érvényesek. (Azonban Pécsett februártól drágulhat a tömegközlekedés.) A postai szolgáltatások némelyike többe kerül idén, például az ajánlott és a tértivevényes küldemények, valamint az MPL Postacsomag (futárcsomag).


6
hosszú hétvége
lesz az idén


Az egészségre különösen káros dohánytermékek várhatóan szálanként 4 forinttal emelkednek, azaz a slim- és a mentolos cigaretták ára dobozonként nagyjából 8 százalékkal nőhet.


Pénz érkezik. Nagyjából 900 felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő 30-40 százalékkal keres majd többet: ez havonta mintegy 40-60 ezer forintnyi pluszpénzt jelent. 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak: az átlagnyugdíj összege 1725 forinttal emelkedik. Örülhetnek a rendvédelmi dolgozók is: ők ötszázalékos béremelést kapnak – az életpályamodell értelmében 2019-ig 50 százalékkal keresnek majd többet. A minimálbért 5,6, a garantált bérminimumot pedig 5,7 százalékkal emelték (az érdekvédők 8 százalékot akartak).


Durvul a NAV. Az adóhatóság januártól kategorizálja az adózókat, és eltérő eljárási szabályokat alkalmaz a megbízható és a kockázatos adózókra. 2016 első negyedévére vonatkozó adatok alapján „érdemeljük ki” a minősítéseket, amelyekről 2016 második negyedévétől az Ügyfélkapun keresztül értesülhetünk. A megbízható adózók számos kedvezményben részesülnek, így például az adóhatósági ellenőrzés esetükben nem lehet hosszabb 180 napnál.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!