Hogy milyen a Jobbik igazi arca, azt a kampányfilmeknél és a szélsőséges politikusoktól vett idézeteknél sokkal plasztikusabban rajzolja ki a valóság – például az érpataki valóság.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei faluban kialakított „rendet” egyfajta modellnek szánta/szánja a jobbikos településvezetés. Olyan modellnek, amely sikerrel vezette be a félelmet a mindennapokba – legalábbis a közfoglalkoztatottaknak (borzalmas magyarsággal) összeállított munkaköri leírás tanúsága szerint.

A dokumentum nem köntörfalaz, világossá teszi, hogy aki vét a munkaköri leírásban foglaltak ellen, az repül – és bizony a jogszabályok szerint amelyik közmunkástól munkaadója megválik, az egy-három évre kizuhan a közfoglalkoztatási rendszerből. (Hogy érthető legyen: aki nem tud legalább egy hónapnyi közmunkát felmutatni, az elesik a havi majdnem 23 ezer forintos jövedelempótló támogatástól.) A lécet pedig elég könnyű leverni: a munkáltató világossá teszi, hogy egy kihagyott munkanapért is kirúghatja a közmunkást.

Ráadásul a nyomás egy pillanatra sem csökken, ugyanis munkaügyi eligazításról, a munkaidőben történő munkavégzésről, a teljesítésről felvétel készül – hivatalosan többek között a munkafegyelem, illetve munkavégzési szabályok ellenőrzése céljából. A leírás annyit árul el, hogy e felvételeket 3 évig tárolják – a személyiségi jogok és az adatvédelmi előírások figyelembevételével.

Hogy az utóbbi kitétel mennyire hiteles, arról csak találgatni lehet, az viszontadhat némi támpontot, hogy a polgármester által szignált dokumentum igyekszik tenni róla, a közmunkások senkitől ne kérjenek jogi segítséget. Így gyorsan leszögezi, hogy a felvételhez senki engedélyét nem kell kérni, „még akkor sem, ha a társadalmi rend felforgatását végző liberális jogvédők, mint a nemzetközi pénztőke hazai ügynökei-zsoldosai-júdásai másként szeretnék hülyíteni is a társadalom megtévesztett tagjait”.

A kijelentés talánnem keveseknek hangzik kissé antiszemitajellegűnek – egy hivatalosnak szántiratban. Ez egy újfajta rend modellje.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!