Már ki tudták hallgatni a brit rendőrök azt a férfit, aki a múlt héten elhunyt élettársával együtt kapcsolatba került a novicsok nevű szovjet katonai idegméreggel, amellyel korábban Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát is megmérgezték Salisburyben. Charlie Rowley vallomását egyelőre hétpecsétes titokként kezelik.

 

Az első két áldozat Szergej Szkripal – átállt orosz hírszerző – volt és lánya, Julia: hatalmas felháborodást váltott ki egész Angliában a tény, hogy egy volt orosz hírszerző ellen követtek el mérgezéses merényletet Salisbury városában. Ők március negyedikén lettek rosszul, hetekig lebegtek élet és halál között – és bizony, a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete megállapította: novicsokkal kerültek kapcsolatba. Mely csak Oroszországnak van, így aki képes kettőt kettővel összeadni, valamint tudja, hogy az orosz szolgálatok milyen mérhetetlenül haragudtak az őket eláruló Szergej Szkripalra, logikusnak találja, hogy a brit kormány hivatalos jegyzékben tiltakozott a területén elkövetett katonai akció ellen Moszkvánál, szankciókat is kilátásba helyezve. Moszkva persze tagadta a vádakat, majd az ügy miatt 28 állam – köztük Magyarország – utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt. A diplomáciai viszony azóta is feszült maradt Oroszország és az Egyesült Királyság között.

No, de most még feszültebb. Történt ugyanis, hogy – miután a Szkripal család felgyógyult, és hollétükről a brit szervek csak annyit árulnak el, hogy „biztonságos helyen” vannak – június végén újabb két novicsokmérgezéses esetet jeleztek, éspedig szintén Salisbury kórházából! A két áldozat, a negyvenöt éves Charlie Rowley és a negyvennégy éves Dawn Sturgess válságos állapotban kerültek kórházba, és tüneteik láttán az orvosi kar riadóztatta a már említett Porton Down-i kutatóintézetet – a hadsereg szakértői pedig megerősítették a gyanút: a mérgezést valóban novicsok okozta. Dawn Sturgess életét már nem sikerült megmenteni, ő nyolcnapi szenvedés után múlt vasárnap elhunyt.

A rendőrség feltételezi, hogy az élettársi kapcsolatban élő, nem túl tehetős pár valamilyen módon a Szkripal család ellen használt novicsok tartókonténerével kerülhetett kapcsolatba, erre utal az is, hogy sokkal több és töményebb méreg jutott a szervezetükbe, mint az első két áldozatnak. Rowley vallomása egyelőre hétpecsétes titok, de a rendőrök próbálják összerakni, hogy merre járt a pár Salisburyben és Amesburyben, mielőtt rosszul lettek. És az is jelent valamit, hogy Salisbury egyes részeit lezárták, a lakosságot pedig figyelmeztették, hogy ha ismeretlen tárgyat találnak az utcán, ne érintsék meg semmiképpen sem.

Ennyire egyszerű volna? Az orosz ügynökök elhajították a világ leghatékonyabb idegmérgének a kapszuláját használat után, mintha csikket pöckölnének el? Kiképzett, élvonalbeli hírszerző ilyent nem tesz. Vagy ha mégis, akkor sohasem lesz James Bond. Maximum Stirlitz lehet belőle.

Címkék: gyilkosság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!