Megérkezett az Európai Unió Bíróságára az a kereset, amit az Európai Bizottság adott be Magyarország ellen a Közép-európai Egyetem működési feltételeit (is) meghatározó törvény, közismertebb nevén a lex CEU miatt – közölte a luxembourgi székhelyű testület. A felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása miatt eredetileg azért indult kötelezettségszegési eljárás, mert a bizottság szerint indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon.

 
Tiltakozás a lex CEU ellen - Fotó: Németh András Péter


A módosítás lényében arról szólt, hogy eltüntessék Magyarországról a kormány által ősellenségként kezelt, Soros György által alapított Central European Universityt – emlékeztetett a hvg.hu.

A törvénymódosítás szerint ugyanis a CEU – és amúgy minden más unión kívüli egyetem – csak akkor adhatja ki anyaországa diplomáját itthon, ha a másik országban is kampuszt nyit, illetve, ha kétoldalú nemzetközi egyezményben rögzítik az egyetem működését.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy nem a Közép-európai Egyetem miatt indítottak eljárást, hanem mert olyan problémákat látnak a törvényben, amelyek általában korlátozhatják a felsőoktatási intézmények működését az Európai Unióban. A bizottság szerint az oktatási szabadság sérül az ügyben.

A kormány ugyanakkor a többi között azzal érvel, hogy a törvény csak az EU-n kívüli egyetemekre vonatkozik, ezért a luxembourgi székhelyű bíróságnak nincs köze hozzá. Itthon egyébként a törvény tavaly áprilisi elfogadása után több alkotmánybírósági beadványban is támadták a lex CEU- t,de ezekről az Alkotmánybíróság egyelőre nem döntött, és várhatóan az április 8-i választásig már nem is fog.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!