Régen volt egyszerű kis információnak ennyi olvasata. A hét elején a Blikk közölte a hírt: Bajnai Gordon volt miniszterelnök New Yorkba költözik. Aztán napokig sorjáztak az értelmezések: végleg elhagyja Magyarországot, házat vesz Amerikában, több tízmilliós fizetése lesz. A Vasárnapi Hírek a volt kormányfő környezetétől megtudta: Bajnai szeptember elejétől október végig az Egyesült Államok vezető egyetemei közé sorolt Columbia Egyetemen fog tanítani, novemberben pedig már újra Magyarországon lesz.

A New York-i egyetem nemzetközi kapcsolatokkal és közpolitikával foglalkozó intézete kérte fel Bajnait, hogy az Európai Unió stratégiai kérdéseiről vezessen kurzust. Ebben az intézetben tanít mások mellett két világhírű közgazdász, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz és Jeffrey Sachs is. Úgy tudjuk, Bajnai a két hónapos kurzusért lényegében költségtérítést, összesen mintegy hétezer dollár javadalmazást kap. New Yorkban egy ekkora összeg az ottani lakásbérlést és megélhetést fedezi. Ahogy Bajnai környezetében fogalmaztak: nem az anyagiak, hanem az inspiráló szellemi közeg miatt fogadta el a felkérést a volt kormányfő.

A volt miniszterelnök a kint tartózkodás idejére lakást bérel, szándékai szerint az egyetem közelében. Bajnai távolléte nem befolyásolja az általa életre hívott Haza és Haladás Alapítvány működését, a kuratóriumnak maga az exkormányfő nem is tagja. Az alapítvány közpolitikai programok kidolgozását tűzte célul, az érdemi munka már idén megkezdődik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!