Elmondom, mivel lehet megnyerni a választást. Azzal, ha népszavazássá tesszük! Népszavazássá arról, hogy Félázsiát választjuk vagy Európát, népszavazássá arról, hogy az állandó harcot választjuk, vagy az új békeidőket. Népszavazássá mindarról, amit Orbán Viktor testesít meg – mondta Bajnai Gordon tegnap azon a rendezvényen, amelyen az általa vezetett pártszövetség, az Együtt-PM bemutatta országgyűlési képviselőjelöltjeit.

 
Fotók: Kovalovszky Dániel

Jó ideig lézengtek a sajtósok a Lurdy Ház első emeletén, ahol Falus Ferenc volt tiszti főorvos és Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszter együtt sétálgattak, Juhász Péter papírjait gyűrögetve járkált a folyóson, Szigetvári Viktor gondterhelten rótta a köröket, Karácsony Gergely hatalmas lépteit egy lobogó hajkorona próbálta utolérni. Elkészült végre a nyilvános csoportkép mind a 31 jelölt, az elnökségi tagok és persze Bajnai Gordon részvételével. A pódiumon lévő ülések első sorában az Együtt-PM szövetség vezetői foglaltak helyet, nagy taps kíséretében érkezett középre, a piros-fehér- zöld Együtt tábla helyére Bajnai. Az érdemi részhez előbb névsor szerint „falhoz állították” a 31 jelöltet. A Baján induló Teket Melinda kapta talán a legnagyobb tapsot, Bajnaitól pedig virágcsokrot az októberi választási harcáért.

Más ismerős arcok is vannak: Bátyai Edina leváltásáig a Szegedi Szabadtéri Játékokat menedzselte, Helmeczy László nyírbátori jelölt eddig a Fidesz színeiben is politizált, Göndör István viszont az MSZP-t hagyta ott az „együttségért”. A régebben LMP-s Tordai Bencét „lánchídi hősként” mutatták be, ő volt az egyik, aki a „Viktor, én is magyar vagyok, de nem fideszes” molinót kifeszítette a hídra. A legfiatalabb jelölt az 1988-ban született Varga Márk.

Sokan nem akarták, hogy túléljük az első évet – fordult a kormányváltóknak nevezett jelöltekhez Bajnai. A volt miniszterelnök talán minden korábbinál keményebb hangütésű beszédének első része nem nélkülözte az önkritikát sem. „Ma már többen akarják azt, hogy Orbán menjen, mint ahányan azt, hogy maradjon. De hiába, ha közben csökkent a remény, hogy a kormányváltás sikerülhet. Ebben nekünk is van felelősségünk. Nekem is” – mondta. Úgy fogalmazott: az Együtt 150 nappal a választások előtt nincs olyan jó kondícióban, mint egy éve szerették volna, de nincsenek olyan rosszban sem, mint ellenfeleink kívánták. „150 fontos napunk maradt arra, hogy napról napra, házról házra haladva egyre több embert győzzünk meg. Győzzük meg őket arról, hogy ne legyintsenek, ne adják fel, ne maradjanak otthon” – tette hozzá Bajnai.

A kormányváltás karnyújtásnyira van, folytatta, mert Orbán Viktor már megbukott, már csak le kell váltani, hiszen az ország többsége kormányváltást akar. Bajnai arról szólt, hogy a ma még bizonytalanok szavazatának megszerzésére, akik „el akarják küldeni Orbán Viktort, de nem akarják azt sem, hogy az ablakon visszamásszon az a politika, amitől Magyarország több mint egy évtizede szenved”, csak egy új ellenzéki erő képes. Ez az új ellenzéki erő pedig az Együtt-PM pártszövetség. Nehezen félreérthető mondatokkal utalt az ellenzéken belüli aktuális vitákra: „aki ma valóban kormányt akar váltani, annak a bizonytalanokat kell megszólítania. Aki viszont csak a Parlamentbe akar bejutni, annak elég újraosztania a meglévőket.” Az Együttről, mint a kormányváltók új erejéről, egy sokszínű politikai szövetségről beszélt, amely az MSZP-vel szövetségben alternatívát kínál a hagyományos baloldal szavazóinak és a korábbi bizonytalanoknak is. „Mindenki más csak beszél az összefogásról, de mi vagyunk az egyetlen erő, amelyik meg is csinálta” – tette hozzá.

Orbán Viktor a felelős – mondta ezt követően többször is Bajnai. „Ne vegye be senki a jó király és a rossz tanácsadók meséjét! Orbán Viktor egyszemélyben felelős azért, ami történik! Nem kenheti másra, és ma már a hívei sem kenhetik” – fogalmazott, majd sorolta: Orbán nélkül nem lenne sem trafikmutyi, sem földrablás. Nem lehetne nélküle Magyarország egyik leggazdagabb embere Mészáros Lőrinc. És nem lehetne nélküle sem 85 milliárdos stadionépítési program, sem felcsúti kisvasút, sem bajai csalás. Bajnai konklúziója: Orbánnal nem lehet normális Magyarország, csak nélküle.

Így folytatta: az Orbánról szóló népszavazás akkor lehet sikeres, ha világosan elmondjuk, mi jön a rombolás után. Azt mondta, Orbán Viktorral és a rezsim főkolomposaival nincs kiegyezés, de a mesterségesen megosztott országot egyesíteni kell. Bajnai együttműködést kereső, nyugatos, polgári politikát kínál, olyat, amelynek a törekvő polgárok a hősei. Azok, akiket az ismert LGT-slágerrel írt le: „aki ötkor kel, zötyög villamoson. Aki éjjel tanul és fáj a szeme, és a fáradtságtól a könnye kicsordul, aki hajtja magát, embert gyógyít s gyereket tanít, és este fáradtan várja az álmát”. „Mintha a normális Magyarország indulója volna ez a szám” – tette hozzá.

Bajnai a kormányváltást követő legfontosabb feladatnak a gazdaság rendbetételét és az oktatási rendszer megjavítását nevezte. „A tönkretett gazdaság a gyenge forint, a külföldön dolgozó gyerek, meg a lecsúszás veszélye és az egykulcsos adó, amely mintegy 50 ezer munkahelyet számolt fel, többet, mint amennyit Orbán Viktor valaha is teremtett” – mondta, majd megismételte: aláírásgyűjtésbe kezdtek az igazságtalan egykulcsos adó ellen. „Amit ez a rezsim a magyar oktatással művel, az több mint alkalmatlanság. Az a nemzeti érdek elárulása, erkölcsi bűn Magyarország ellen” – hangoztatta, mondván nekik kell helyreállítani a tanárok becsületét, visszaadni a szülők szabadságát és a diákok hitét, hogy itthon is megszerezhető az érvényesüléshez szükséges tudás. „Mi Magyarországot újra normális országgá tesszük, ahol az is otthon érzi magát, aki nem a győztes pártra szavazott” – mondta beszéde végén Bajnai Gordon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!