Ami Magyarországon történik, az sokakat váratlanul ér, váratlan az a brutalitás, ahogy a mai világ bontja le a húszéves demokráciát – jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton a Táncsics Akadémia évnyitóján. A volt miniszterelnök, az MSZP-hez kötődő Táncsics Alapítvány elnöke szerint a többség zavarban van, hogy mi is a helyes válasz ebben a helyzetben. A politikus arra bátorította a most induló kurzus résztvevőit, hogy merjenek és akarjanak kérdezni, merjék megkérdőjelezni a korábbi válaszokat és próbálják megváltoztatni a világot.

Az akadémia oktatója lesz Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Andor László uniós biztos is.

Gyurcsány Ferenc pénteki évértékelő beszédét egyébként a várakozásokkal ellentétben nem érte bírálat a szocialista pártban. A volt kormányfő előadásának három hangsúlyos eleme volt: nem tervez új pártot alapítani, inkább az MSZP-t újítaná meg; nem csak a kormány, Orbán egész rendszerének ellenzője; elismerte, hogy miniszterelnökként túlnőtt rajta a feladat, és nem volt ereje véghezvinni az ügyeit. Még a Gyurcsányt többször élesen bíráló Szanyi Tibor is a közös pontokat kereste; mint mondta: az exkormányfő azt a víziót mondta el, amelyet az MSZP is hónapok óta hirdet. A szocialista képviselő szerint ezt mutatja például, hogy az embereknek az MSZP szerint is vállalniuk kell egy bizonyos önrészt a saját egészségük érdekében, továbbá a párt is a kétkulcsos adórendszer mellett kötelezte el magát.

Mesterházy Attila pedig úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenchez hasonlóan látja az ország helyzetét, esélyét.
Török Gábor politikai elemző internetes blogjában azt írta: amíg Orbán Viktor a Fidesz és az ország vezetője, addig a Gyurcsány és közte folyó párharc mindkettejüket sajátos módon ki- és megemeli. Másrészt, amíg az MSZP-ben nem akad olyan politikus, aki karizmája, meggyőző képessége, stratégiai gondolkodása és egyéb erényei okán megkérdőjelezhetetlen tekintélynek számít, addig az egyszer volt siker miatti nosztalgia és az erős vezetői vákuum a baloldalon folyamatosan napirenden tartja a Gyurcsány-kérdést.

 

Visszahívnák Bokrost

Egy héttel meghosszabbítják azt az időt, amíg az MDF tagsága szavazhat arról, hogy hazahívják-e Bokros Lajost. Az eddig szavazók több mint 80 százaléka amellett foglalt állást, hogy a párt hívja vissza Bokros Lajost az Európai Parlamentből. Az MDF Országos Választmánya azonban bízik abban, hogy Bokros Lajos igazi demokrataként levonja a szükséges következtetést, bármi lesz is a tagság végső döntése – áll a párt sajtóközleményében. Makay Zsolt elnök hétfőn levélben fordul majd Bokros Lajoshoz, melyben azt kéri: március elsejével adja vissza a mandátumát.

A képviselő visszahívásának gondolata azért merült fel, mert Bokros a tavalyi EP-választások óta egyetlen felszólalását sem egyeztette a párttal. A képviselő január 20-án kelt sajtóközleményében már tudatta: 2009-ben az MDF vezetői kérték fel arra, hogy párton kívüliként vállalja az EP-választások során a párt listájának vezetését. Őt erre a pozícióra nagy többséggel választották meg, ismert program alapján, a választók bizalmából lett képviselő, így felelősséggel a választópolgároknak tartozik. Az MDF országos választmánya döntött arról is, hogy Makay Zsoltot javasolja a március 5-i országos gyűlése számára az újjászerveződő párt elnökének. Ekkor dől majd el az is, hogy az MDF új neve Jólét és Szabadság, azaz JeSZ lesz-e.

(D.-H. N.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!