A gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő lemondása miatt vasárnap időközi választást tartanak Dunaújváros 4. számú választókörzetében. Gál Roland mandátumáért kilencen indulnak.

 
Rajta nem fog múlni. Orbán Viktor mindent megígért Dunaújvárosnak - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A legutóbbi választáson közösen nyomuló MSZP és DK külön jelöltet indít, miután nem sikerült megállapodniuk egy közösben (igaz, nem is nagyon törték magukat ez ügyben). Ez még akkor is a Fidesz malmára hajthatja a vizet, ha a kormánypárt törzsszavazóit elbizonytalanította volna képviselőjük botránya.

A választás tétjét jelzi, hogy Orbán Viktor személyesen korteskedett Lassingleitner Fruzsina mellett. A Fidesznek nagyon jól jönne egy sor elbukott időközi után végre egy győzelem. A baloldalon pedig – úgy tűnik – egymás legyőzése sokkal fontosabb, mint az egyébként magánbeszélgetésekben nyerhetetlennek tartott körzet. Ha a szoci jelölt (Selyem József) lesz a befutó, az a jelenlegi szocialista elnökséget erősítheti a közelgő elnökválasztáson. Ha a korábbi közös DK-s dr. Huszti Zsolt, az megdobhatná Gyurcsányék népszerűségét. Az is a DK pozícióit erősítheti, ha a két baloldali jelölt egyike sem győz, viszont kettejük együttes szavazataival megszoríthatták volna a Fideszt.

Szóval van tét Dunaújvárosban, bár úgy néz ki, az országos politikának ez most fontosabb, mint magának a városnak. Ezzel együtt a miniszterelnök nem bízott semmit a véletlenre: milliárdos fejlesztéseket ígért, feltéve, hogy az ő jelöltjükre húzzák az ikszet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!