Úgy tűnik, fordítva sült el a kormány puskacsöve a végtörlesztésekkel kapcsolatban. A várakozások ellenére a végtörlesztésről szóló törvény életbe lépése korántsem ösztönzi a bankokat az ügyfelekért vívott harcra. Sőt, a bankok kifejezetten viszolyognak a szó hallatán.

Az elmúlt hetekben a pénzintézetek többsége igyekezett a végtörlesztésre jogosultak körét valamilyen úton-módon szűkíteni. A Volksbank végtörlesztési nyomtatványában például az adósokra hárította a felelősséget, amennyiben a törvény alkotmányellenes. Ebben az esetben az árfolyam-különbözet miatt elengedett tartozást az ügyfélnek haladéktalanul meg kellene fizetnie. A PSZÁF megtiltotta az űrlap használatát, így a Volksbank kénytelen volt azt korrigálni. Több bank a hatvan- napos határidőből igyekszik lecsippenteni: Az AXA-nál például a kérelem benyújtását követően csak 57 nap áll rendelkezésére, hogy a hitelesek befizessék a végtörlesztés összegét.

A devizaalapú hiteleket több bankban devizahitelekként tartják számon. Mivel a végtörlesztés kizárólag devizaalapú (forintban kapott és törlesztett, ám devizában nyilvántartott) hitelekre vonatkozik, így sokan pont emiatt az adminisztrációs csavar miatt eshetnek ki a jogosultak köréből.

Nem rohamozták meg az ügyfelek sem eddig a bankokat a végtörlesztés miatt. Ennek egyik oka a kivárás lehet. Az érdekeltek többsége ugyanis csak egy másik, forintalapú hitel felvételével tudná a végtörlesztést kifizetni. Hétfőn azonban az OTP és a Budapest Bank is emelte forinthitelére vonatkozó THM-jét (az OTP 13,5%-ra, a Budapest Bank pedig 10,68-ról 11,52%-ra).
A hezitálásra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is okot adhat: a NAV munkatársai ugyanis azokat is átvizsgálnák, akik a végtörlesztés során nagy összeget fizetnek be a banknak.

A hivatal szerint a devizahitelt felvettek közül nagy azoknak a száma, akik nem szükségből adósodtak el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!