Negyven jelentkező közül választották ki az Európai Bankhatóság Felügyeleti Tanácsa főigazgatójának Farkas Ádámot. Az európai bankrendszereket felügyelő csúcsszerv 43 éves vezetője a Bajnai-kormány alatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke volt, posztjáról kormányváltáskor távozott.

 

 

– Most érkezett Londonból, ahol megválasztották az Európai Bankfelügyeleti Hatóság főigazgatójának. Nem hallott ott véletlenül valamit a Széll Kálmán-tervről? Állítólag londoni befektetési bankoknak küldtek egy 180 oldalas tájékoztató anyagot a konkrétumokról.

– Mostanában sokat jártam Londonban, de erről a feltételezésről én is csak a sajtóból értesültem.

– Azért a Széll Kálmán-terv egyes részleteiről mégis faggatnánk. Például mit gondol a bankadó meghosszabbításáról? Tavaly nyáron, még PSZÁF-elnökként figyelmeztette a kormányt a túl hosszú vagy túl magas bankadó veszélyeire.

– Egy gazdasági szektort érintő teher megítélésében fontos elkülöníteni, hogy mi átmeneti és mi hosszú távú. A hazai banki különadó mértéke nemzetközi viszonylatban szokatlanul magas, de attól még lehet elviselhető, ha átmeneti. Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot jó lenne eloszlatni, mert az egész bankrendszer stabilitása és a növekedés finanszírozása szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy a bankok tulajdonosai világosan lássák, milyen feltételek mellett tudják az üzleti tevékenységüket folytatni. Én szakmai megfontolásból azt támogatnám, hogy ennek az adónak a további sorsáról, csökkentéséről, kivezetéséről világos üzenetet kapjon a tulajdonosi kör.

– A jegybank felmérése szerint a jelzáloghitelezés teljes lebénulására számítanak a pénzintézetek, részben a bankadó miatt. Ez nem arra utal, hogy már átmenetileg sem elviselhető a mértéke?

– A banki hitelezés, a banki kockázatvállalás lehetséges mértékét meghatározza a bankok tőkeereje. Ha egy bank a piacon kiegyensúlyozott és megfelelő szintű jövedelmezőséggel tud dolgozni, akkor folyamatosan képes tőkét akkumulálni, ha viszont veszteséges, vagy nagy adóelvonások sújtják, akkor ez a tőkebázis csökken, a hitelezési képessége korlátozódik. Ha belső forrásból nem képződik elegendő tőkéje, akkor ahhoz, hogy egy bank növelni tudja hitelezési aktivitását, tulajdonosaitól – tehát anyabankjától vagy közvetlenül a tőkepiacról – kell tőkét bevonnia. Ezért fontos, hogy hosszú távon világosan lássák a gazdasági környezet kilátásait a piaci szereplők, a bankrendszer esetében elsősorban a tőkepiaci befektetők és az anyabankok. A hitelezés jelenlegi tendenciáival kapcsolatban nem szeretnék olyan jelzőket használni, hogy drámai vagy nem drámai a helyzet. A bankok tőkehelyzete mellett több tényező, ezek között a kockázatvállalási hajlandóságuk és a hitelfelvételi kereslet is befolyásolja a hitelezési piac alakulását.

A pénzügyi válság következtében globálisan igaz: a hitelezés növekedése szinte minden országban lelassult vagy megállt, országonként eltérő mértékű, de komoly portfólióproblémák vannak, amely a hitelezési veszteségek elszámolása miatt rontja a bankok jövedelmezőségét. A növekvő hitelezési veszteségek általában csökkentik a kockázatvállalási kedvet is, mindez a magyar bankokra is igaz. Ugyancsak csökkent a hitelek iránti kereslet, hiszen a potenciális hitelfelvevők mind a lakossági, mind a vállalati szektorban óvatosabbá, megfontoltabbá váltak. Összességében: valóban nagyon erősen lefékeződött a hitelezési aktivitás Magyarországon. De az okok közül csak egy a banki különadó. Persze igaz az is: a gazdasági növekedés egyik feltétele a hitelezési aktivitás bővülése.

– Visszakanyarodva az Európai Bankfelügyeleti Hatóság főigazgatói posztjához: mikor kezdi el a munkát?

– Az Európai Parlament illetékes bizottsága még meghallgat, utána pedig egy parlamenti szavazás következik a kinevezésem jóváhagyásáról, a pozitív döntés feltétele a kinevezésnek. Ha ez márciusban megtörténik, akkor áprilisban munkába állhatok, a megbízatás öt évre szól.

– Lesz dolga a Széll Kálmán-tervvel összefüggésben a magyar bankokkal?

– Nem hinném, hiszen az egyes bankok felügyelete továbbra is a nemzeti felügyeleti hatóságok feladata.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!