Nő a víz, talpon kell lenni – feleli Lányfalu polgármestere kérdésünkre, hogy milyen éjszakára számít.

 

Nyíri Csaba épp a katassztrófavédelmisekkel konzultálva szervezi a gátőrséget szombat éjjelre. Ilyen magas még soha nem volt a Duna Leányfalunál. Példátlan összefogás alakult ki a 11-es út mentén, az ország minden pontjáról érkeznek a segítő kezek. A fővárosból, Hatvanból, de Miskolcról például 40 fős, szakképzett önkéntes tűzoltócsapat jött. Szombaton a helyi lakosokkal együtt dolgoztak, hogy az ingatlanokon túl mentsék a településen átvezető 11-es utat is az árvíztől. a ez nem sikerül, nagy baj lesz, mert megközelíthetetlenné válnak a Szentendrei szigeten lévő települések: Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor is. De aztán nem az ár, hanem a megyei védelmi bizottság zárta el a főutat tegnap délután, részben a kirándulók áradata, részben a munkálatok miatt, Budakalásztól északra, a Dunakanyarig. Visszafelé éjfélig még lehetett jönni, de utána már hermetikus lett a lezárás.

– Jézus! Nem tudok hazamenni?! – kiált fel egy fiatalember Leányfalu egyik, a Dunához vezető kis utcájába kanyarodva. Őt nem a lezárás fogta meg, hanem a víz, amelyből a játszótéren lévő hintának csak a teteje áll ki. Az ártérben 95 olyan ingatlan van, amelynek 296 lakója a hullámtérben él. Többségük a hivatalos felszólításra a hét végéig elhagyta otthonát.
A polgármester szerint mindössze 38-an jelezték, hogy nincs hova menniük, őket a Móricz Zsigmond Általános Iskola tornacsarnokában szállásolják el végszükségben.

A Petőfi sétányon lakók közül viszont néhányan úgy döntöttek, hogy maradnak és segítenek a védekezésben is. Közöttük Szabó Imre szocialista képviselő, volt környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szomszédjával, Barnás Istvánnal magyarázzák: az önkormányzattól megkapták ugyan a felszólítást, hogy hagyják el a házukat, azonban a miniszterelnök szavait úgy értelmezték, hogy erre csak életveszélyes helyzetben kényszeríthetik őket. Ilyen helyzet azonban szerintük nincs. A közlekedést is megoldják: az ártérben élők a helyi Vadkacsa Egyesület csónakjaival közlekednek bevásárolni, gyógyszertárba. A falu apraja-nagyja részt vesz a munkálatokban, lakjon bár a hegyoldalban vagy a vízparton: az iskola 6–7–8. osztályosai is zsákolnak, az asszonyok rántott hússal, kávéval, ásványvízzel, sőt, bejglivel látják el az önkénteseket, mások a terepjárójukkal segítenek, ahol kell.

Címkék: árvíz, áradás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!