Nem képes az EU önmagával dűlőre jutni abban a kérdésben, mit is kezdjen az európai normákat és értékeket rendre megcsúfoló magyar kormánnyal. Az ellentmondó közlések, a nyilvánvaló kapkodás hátterében egyértelműen az áll, hogy a Fidesz európai pártcsaládja, a jobbközép, kereszténydemokrata Európai Néppárt se kiköpni, se lenyelni nem képes az „orbánizmust”.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetője arról írt a Twitteren, hogy Antonio Tajani olasz néppárti EP-elnök bekéreti a magyar uniós nagykövetet a „sorosozó” nemzeti konzultáció leállítása érdekében. Aztán az EP szóvivője a tervek némi módosulásáról számolt be: a magyar diplomatát nem „kéretik be”, hanem Tajani kabinetvezetője telefonon beszél vele. Ezenkívül Tajani a napokban egy göteborgi tanácskozáson személyesen Orbán Viktornak tolmácsolja Brüsszel rosszallását a magyar hecckampány miatt, és „magyarázatot fog kérni”.

Mindeközben az EP állampolgári jogi szakbizottságában a LIBE nevű testületben egy zöldpárti képviselő jelentést készít a magyar jogállamiság helyzetéről. A LIBE nemrég úgy döntött: még az év vége előtt „meghallgatást” rendez a magyar kérdésről.

A jelentéstevő zöldpárti képviselő azt is szeretné, ha a testület december közepén ténymegállapító bizottságot is küldene Magyarországra. Ezt az indítványt viszont – döntően a néppárti képviselők ellenzése miatt – nem fogadták el.

Abból, hogy a helyszíni vizsgálódással szemben ekkora az ellenállás, arra lehet következtetni: nem lesz semmi az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításából. (Az ilyen eljárás akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztéséhez is vezethet – elvben.)

Ebben a helyzetben a magyar kormány nyugodtan megteheti például azt, amit a minap bejelentett, hogy nem az Európai Bizottság által megadott, egy hónapos, hanem csak két hónapos határidőn belül válaszol majd arra a brüsszeli bizottsági elmarasztalásra, amelyet a civil szervezeteket megbélyegző törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban fogalmaztak meg. Jó munkához idő kell.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!