Három helyen már tuti független jelöltnek kampányol az MSZP – két Baranya megyei választókerület után most Veszprémben léptetik vissza emberüket a szocialisták: Mesterházy Attila volt pártelnök Kész Zoltánt engedi előre.

 
Előreengedik a 2015-ös időközin függetlenként győztes Kész Zoltánt - Forrás: Népszava

Megjegyzendő: ez a független-konstrukció egyszer már sikeresnek bizonyult, a 2015-ös időközi választáson Kész lenyomta a Fidesz jelöltjét. Pedig egy évvel korábban, az országgyűlési megmérettetésen Navracsics Tibor 47 százalékosnál vastagabb eredménnyel húzta be a választókerületet. Kész alapvetően a balos voksok, illetve a bizonytalanok protestszavazatainak maximalizálásával győzött, legalábbis erre enged következtetni, hogy a Jobbik érdemben nem szerepelt gyengébben (csak 2 százalékkal kapott kevesebb szavazatot az időközin). Kész most is hasonló menetre készül, mindenesetre azt ígérte az MSZPnek, hogy más pártokat és civil szervezeteket is maga mögé állít.

A biztosokon kívül egy majdnem biztos választókerület is akad, ahol az MSZP szívesen támogatna független jelöltet – ez pedig Siófok (a Veszprém megyei 3. választókerület). Itt Magyar György ügyvéd állna startvonalhoz – ez pedig bátor vállalás, hiszen 2014-ben a Fidesz jelöltje mintegy 20 százalékot vert rá a szocialisták emberére. Innen nézve persze nem túlzottan erős gesztus az MSZP félreállása. Viszont abból a szempontból mindenképp érdemi ajánlat, hogy a függetlenekre leadott szavazatok – amennyiben buknak – nem erősítik a pártlistát. Márpedig, ha mind a négy körzet elesik, akkor az MSZP legalább 100 ezer töredékvoksot veszt, és így legalább egy képviselői helyet. Míg ha a saját politikusait küldené egy vesztes harcba, a kormányváltás esélye kisebb lenne, viszont több honatyát számolna a frakció. A többi ellenzéki pártban azonban nem tombol a konszenzusvágy.

A DK ugyan arról beszél, hogy 60 választókerületben már visszaléptette jelöltjeit, így ő tett a legtöbbet a kormányváltásért. Csakhogy a kép nem ennyire fekete és fehér. A DK valóban csak 46 körzetben küld jelöltet a választási szorítóba – így állapodott meg a szocialista párttal. Annak ellenére, hogy számos belsős információ szerint a neki jutó választókerületek legalább harmadában nincs érdemi embere. Magyarán: azért akart minél több helyen saját jelöltet, mert az MSZP-vel kötött egyezség alapján a szocialisták arra biztatják szimpatizánsaikat, hogy voksoljanak a Demokratikus Koalícióra. Így ha a választókerületi győzelem el is marad, a töredékvoksok szépen hizlalják majd a frakciót.

Azaz épp fordítva működik a logika, mint a szocialisták esetében. És ez nem a véletlen összjátéka, ugyanis összefogás helyett nyílt háború robbant ki. A kezdő lövést Gyurcsány Ferenc adta le, amikor azzal vádolta az LMP-t, hogy kollaborál a Fidesszel és csak a választási kampány okán (értsd: hogy újra bekerüljön a parlamentbe) esett neki a kormánypártnak.

Az LMP persze visszaütött, és nekiszaladt a szocialistáknak is. A jelek szerint a kisebb ellenzéki pártokat a körkörös félelem mozgatja. Ha az MSZP–Párbeszéd szövetség bevonzza az LMP-t (legalább helyi együttműködés formájában), akkor a DK tagsága a választáson átszivároghat az erős emberekhez.

És ha a DK menne fel valamilyen okból (például ha az országos népszerűsége 5 százalék alá esne, és veszélybe kerülne a parlamentbe kerülés) az MSZP közös listájára, akkor az LMP hívei zsilipelhetnének át. Csakhogy ebben az esetben jóval kisebb lenne az átszavazók aránya, ugyanis Gyurcsány Ferenc vörös posztó a „Lehet Más a Politika” támogatóinak szemében. Úgyhogy mindenki megpróbálja körbekeríteni a saját táborát. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!