Esélyt az Életre a Vörösiszap Után néven egyesületet alapítottak devecseriek, kolontáriak és somlóvásárhelyiek az ipari katasztrófa által érintett területen élők és az elköltözni akarók érdekvédelméért és -képviseletéért. Mindhárom településen élőt károsultnak tekintenek a még mindig nem teljesen ismert utóhatások, s az ingatlanok értékvesztése miatt.

Az egyesület szóvivője, Almási János devecseri kőműves mester a VH-nak elmondta: mindenkit csatlakozásra buzdítanak, aláírásgyűjtést is kezdeményeznek, mert hamarosan petíciót akarnak átadni a kormánynak. Követelik, hogy az egészségügyi tájékoztatás legyen naprakész és őszinte, a szűrővizsgálatokat szélesítsék ki, mert jelenleg a helyi orvosok csak azokat a vizsgálatokat végzik el, amelyeket engedélyeznek nekik. Almási szerint ma „egy állítás – egy tagadás” jellegű véleményeket hallanak innen-onnan, nincs olyan szakember, aki a felelőssége és felelősségre vonhatósága tudatában szólna. Mivel a helyi gazdasági vállalkozások többsége – különösen áll ez az agráriumra – igen rossz helyzetbe került, segítésük kulcsfontosságú, szeretnék elérni, hogy mentesüljek például egy időre az iparűzési adó fizetése alól.

Az egyesületben úgy látják – s köszönik –, hogy a katasztrófát követő hetekben Magyarország polgárai rendkívüli lelki és anyagi segítséget adtak az itt élőknek, ám az 1,8 milliárd forintnyi támogatás – felosztásáról a múlt héten döntött a kormány – nem jutott el közvetlenül az érintettekhez az élet újrakezdését segítve, mint ahogy azt az adakozók is akarták, az abból tervezett beruházásokat a helyben élők többsége indokolatlannak tekinti. Ezért követelik, hogy az összegyűjtött summa elköltésébe, a döntéshozatalba vonják be magukat a károsultakat, ne a fejük felett határozzanak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!