Hatott a tiltakozás: mégsem mond beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés ideiglenes elnöke az idén tízéves, budapesti Élet Menete Alapítvány ma délutáni, hagyományos em­­léksétáján. Nagy felháborodást keltett a hír, hogy a Csurka Istvánt felmentő és az antiszemita Prohászka Ottokár püspököt méltató Lezsák Sándor is felszólal az Élet menetén, az interneten a rendezvény bojkottálására és kifütyülésre biztatták a közösségi oldalak használóit.

Lapzártánkkor megerősítették: Lezsák helyett a parlament korelnöke, a fideszes Horváth János szólal fel. A szervezők lapunknak elmondták: a nemzetközi protokoll szabályai szerint a svéd parlament elnökének részvételét magyar oldalról is hasonló rangú vezetővel kellene „viszonozni”; a politikusi beszédek helyett az összefogásra, az antiszemita, rasszista gondolatok együttes elutasítására hívják fel a rendezők a figyelmet – ez az Élet menete üzenete. Erről fog szólni Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek és Schweitzer József volt főrabbi is.

A séta 16 órakor indul a Fővám térről a Szabadság hídon át a Rudas fürdőig, ahol a színpadra lép a svéd parlament elnöke, Per Westerberg is. Zenél a Quimby, a Budapest Klezmer Band, énekel Kulka János és Serbán Attila, videoüzenetet küld az izraeli országgyűlés elnöke. Németh Kristóf színművész felolvassa Jeremy Irons amerikai színész köszöntő levelét, majd 600 léggömböt eresztenek a magasba az áldozatok emlékére. Minden demokratikus parlamenti párt jelezte részvételét, jelen lesz Kövér László ideiglenes köztársasági elnök, és az éppen hazánkban tartózkodó ausztrál parlamenti elnök is. Több ezer rendőr vigyáz majd a rendre.

Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók gettókba zárása. Hatmillió zsidó – köztük több mint félmillió magyar – és több tízezer roma vesztette életét a náci táborokban.

Az idei állami megemlékezés Bu­­da­pes­ten, a Holokauszt Emlék­köz­pont­ban, valamint Szolnokon és Tatabányán lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!