A kullancsokkal együtt rohamosan terjed a Lyme-kór, és hiába van hatékony irtószer, itthon senki nem akarja forgalmazni.

Még mindig nincs olyan szer, amivel hatékonyan lehetne védekezni a kullancsok ellen, miközben több mint egy évtizede áll a fiókban az a magyar szabadalom, amivel a természetre ártalmatlan módon lehetne megfékezni a vérszívók terjedését. Dr. Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumának orvostitkára és Bratek Zoltán, az ELTE Növényélettani Tanszékének adjunktusa olyan módszert fejlesztett ki, amely kifejezetten környezetkímélő, ráadásul valójában nem is bonyolult: egyes patogén gombák néhány hét alatt képesek végezni a kullancsokkal, miután megbetegítik őket. A kutatók kiskertekben már végeztek kísérleteket is, amelyek hatékonynak bizonyultak, a szabadalommal védett termék mégsem kerül a polcokra, mert senki sem kívánja forgalmazni. „Attól félek, ebből itthon már nem lesz semmi. Pedig külföldön már hosszú ideje alkalmazzák ezt a fajta kullancsirtó módszert” – mondta lapunknak Bózsik. Márpedig a kullancsirtással foglalkozni kell, mivel a probléma egyre aggasztóbb méreteket ölt. Az utóbbi években folyamatosan és meredeken emelkedik a Lyme-kóros megbetegedések száma. Ennek egyik – és talán legfőbb – oka, hogy a kullancsok is egyre több helyen bukkannak fel, talán épp azért, mert 2008 óta a korábban használt vegyszert nem lehet alkalmazni egy uniós rendelet miatt, a szakértők szerint pedig nagyjából minden ötödik kullancs fertőz. Marad tehát a patikákban megvásárolható riasztó és az alapos odafigyelés.

Sajnos azonban az nem elég, ha az erdőben túrázva vastag zoknit húzunk, a városokban, főleg Budapesten és környékén akár játszótereken, köztereken, parkokban is találkozhatunk a vérszívókkal. A gyógyszertárakban vásárolt csipesszel könnyen eltávolíthatjuk magunkból a kullancsokat (semmiképp se nyomogassuk, vagy tépjük ki puszta kézzel), amiket ha teljes körültekintéssel akarunk eljárni, jobb bevizsgáltatni. Így legalább hamar kiderül, ha baj van. Bizonytalankodásunk estén, jobb szakemberhez fordulni. A lymenet.hu honlapon például 3D-s animációk mutatják be a kullancscsípést követő történéseket és a helyes, valamint a helytelen kivétel következményeit, ezek segítségével talán kevésbé remeg meg a kezünk, amikor eltávolítjuk a kellemetlen vérszívót.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!