A múlt héten 13-szor annyi ventilátort, 50-szer annyi mobilklímát és 13-szor annyi beszerelést igénylő split klímát adott el a Media Markt, mint egy éve, amikor hűvös volt a nyár – nyilatkozta lapunknak Szánthó Balázs koncepciómenedzser. Darabszámra a ventilátorokból fogy a legtöbb. Klímából a kereslet az elmúlt években a márkás, energiatakarékos készülékek felé tolódott. Borbély Róbert mérnök, klímaszerelő szerint 200 százalékon pörögnek hetek óta: ezért vannak cégek, amelyek beszerelést most nem vállalnak, mert a kapacitásukból csak karbantartásra futja, de a szerelőre is napokat kell várni. A legolcsóbb, akár 50 ezer forintért kapható klímák iránt még mindig hatalmas a kereslet, pedig ezek csupán egy kisebb szoba, nem pedig egy lakás lehűtésére alkalmasak. Egy beszerelés átlagosan 40 ezer forint plusz áfa, de egy családi ház légkondicionálása – légköbméter, épület tájolás, ajtóablak üvegfelület számítása alapján – komolyabb berendezéssel és annak szerelésével fél-egy millió forintba is kerülhet. Annyiba, mint egy jó szigetelés. A kánikulára mégis sokan a légkondit vélik a legjobb megoldásnak, pedig az otthonunk hőmérsékletének egy fokkal való csökkentése háromszor annyi energiá ba kerül, mint egy fokkal való felfűtése – ha nem jó a szigetelés. Uniós adatok szerint a klímák fogyasztása már eléri a 7-10 Twh-t, ami azonos hazánk teljes, éves villamosenergia-szükségletével.

Vigyázni kell az autós légkondival: pár napja Boszniában egy 1,5 éves kisfiúnak leállt a szíve, halálát az átélt hősokk, az autóbeli 20 fok és a kinti 40 közti különbség okozta, miközben az ideális 5-8(!) fok lenne. De a felnőtt szervezetnek, a vérkeringésnek is komoly terhelést jelent a klíma, illetve annak hirtelen hiánya. Somos Éva budapesti háziorvos naponta találkozik olyan megbetegedésekkel, amelynek oka egyértelműen a túlzott hűtés. Elmondása szerint egyre többen jelentkeznek felső légúti panaszokkal, náthával, rekedtséggel és elég sok a reumatikus panasz is – nem csak az idősebbeknél.
Több betegséget a klímák nem megfelelő tisztántartása okozhat. Nem riogatni akar, de a tüdőbe, az orr- és arcüregbe gomba is befészkelheti magát, s Magyarországon is létezik „légiós betegség”, az atípusos tüdőgyulladás, amelynek okozója, a legionella baktérium a légkondicionáló hűtővízében telepedhet meg. Hazánkban évente tucatnyi haláleset is történik emiatt, de sok esetben nem csak a beteg, az orvos sem tudja, hogy ezúttal nem egy egyszerű lázas megfázásról, nehézlégzésről van szó. Szerencse a szerencsétlenségben: mivel gyakran írnak fel számunkra antibiotikumokat, nálunk jobb a gyógyulási arány.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!