Kampányt indított a Greenpeace Magyarország, hogy több bioétel kerüljön az óvodai és iskolai menzákra. A fejlődésben lévő gyermekeknek különösen fontos, hogy vegyszermentes, egészséges ételeket kapjanak – állítja a szervezet, amely első lépésben azt szeretné elérni, hogy a vegyszermentes bioalapanyagok aránya 2018 végére legalább a 10 százalékot érje el.

- – Kép 1/5

A Závecz Research-csel közösen készített felmérés szerint a magyarok 62 százaléka szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata. A bioalapanyagok arányát a kormány is 30 százalékra növelné a közétkeztetésben 2020-ig, ehhez azonban hatékonyabb intézkedésekre van szükség a döntéshozók részéről – mondja Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse, hozzátéve, hogy a növényvédőszer-maradványokra a kisgyermekek a legérzékenyebbek. Tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetekben.

Az egyre gyakrabban diagnosztizált figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) is összefüggésbe hozható a növényvédő szerekkel. Emellett több más betegség kialakulásában is szerepet játszanak az élelmiszerekben maradványként előforduló növényvédő szerek. Így például sok allergiás megbetegedés, egyes ráktípusok, idegrendszeri károsodások hozhatók öszszefüggésbe ezekkel a vegyszerekkel. 

„Gyermekeinket akkor tudhatjuk ebből a szempontból biztonságban, ha ökológiai módszerekkel előállított élelmiszert fogyasztanak. Ez azonban nem csak egészségügyi szempontból fontos – mondja Rodics Katalin. – Jelenlegi élelmezési rendszerünk felelős a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak 50 százalékáért. A biogazdálkodásból származó élelmiszerek előállítása viszont nem károsítja az egészségünket és a környezetünket sem, miközben a helyi kistermelőket és a gazdálkodó közösségeket is segíti.” 

Ma Magyarországon több mint egymillió gyerek eszik közétkeztetésben, és 80 százalékuk állami támogatással veheti ezt igénybe. Így az, hogy jó minőségű, hazai bioalapanyagokat használjanak, és erre elegendő forrást biztosítsanak, elsősorban a kormány felelőssége. „Ezért arra kérjük a döntéshozókat, hogy tegyenek gyakorlati lépéseket a mérhető eredményekért, és már 2018 végére érje el a közétkeztetésben használt bioalapanyagok aránya legalább a 10 százalékot” – mondja Rodics Katalin.

 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!