Bizonyított szennyezés - Fekália és zsír úszik a Tiszán négy éve – hívták fel Baranyi Krisztina ellenzéki politikus figyelmét a helyi lakosok, horgászok, környezetvédők. Az Együtt képviselőjének nyáron sikerült elérnie, hogy a vásárosnaményi víztisztítót újraindítsák, és ne öntsék tovább a tisztítatlan szennyvizet a Tiszába.

Több olyan víztisztító működhet azonban, amely nem végzi megfelelően a munkáját: a vizen összefüggő a szennyeződés, a halak egy része már eltűnt a folyószakaszból, nemcsak az érzékeny süllők, de a strapabíróbb harcsák is. A vízügy dolgozói szerint barna alga színezi a folyót, ezt viszont cáfolták a képviselő által rendelt mérés eredményei.

Eszerint kommunális eredetű szennyezés terheli a folyót, a minta nagyon magas koncentrációban tartalmazott szerves anyagot (fekáliát) és zsírsavésztereket, 158-szoros, illetve 751-szeres határértéket állapítottak meg. A képviselőnő megteszi a rendőrségi feljelentést környezetkárosítás miatt és a szennyezésről tájékoztatja a felügyeleti szerveket is, ami nem olyan egyszerű, hiszen az elmúlt években a környezetvédelmi szerveket felszabdalták, beolvasztották, megszüntették, a vízügy például a katasztrófavédelemhez tartozik. Jelzésértékű, hogy ugyanaz az államtitkárság felelős a környezetvédelemért, mint a hungarikumokért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!