Nem bizonyított, hogy Győrkös István golyója végzett egy rendőrtiszttel 2016. október 26-án Bőnyben, állítja a férfi ügyvédje, így a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egykori vezetőjének szabadlábra helyezését indítványozza. A ballisztikai jelentés ugyan még nem készült el, de az Index értesülései szerint az ügy jelenlegi szakaszában nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Győrkös golyója végzett a rendőrrel.

 
Győrkös István

Takács Zoltán ügyvéd azt mondta a Magyar Időknek: példa nélküli, hogy az áldozat boncolási jegyzőkönyvében nem szerepel, milyen lőszer okozta a halálát, ez pedig szerinte felveti a „baráti tűz” lehetőségét, vagyis azt, hogy az egyik rendőr lőtte meg a kollégáját véletlenül.

Az ügyben tett vallomások is ellentmondanak egymásnak, Győrkös azt állítja, hogy véletlenül adott le egy sorozatot a gépkarabélyával, miután maga is golyót kapott, és rátámaszkodott a fegyverére.

Az Index birtokába jutott nyomozati dokumentumok alapján is úgy tűnik, hogy a szélsőséges vezető nem abba az irányba lőtt, ahonnan a civil ruhás fegyveres nyomozók tüzeltek.

Ami biztos: az elhunyt Pálvölgyi Péter elő sem vette a fegyverét, társai pedig összesen kilenc lövést adtak le.

A Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei azért jelentek meg Győrkös házánál a tragédia reggelén, hogy házkutatást tartsanak, mert úgy értesültek: engedély nélkül tart fegyvereket. Az MNA-vezér nem működött együtt a nyomozókkal, a huzavona végül a ház előszobájában torkollott lövöldözésbe.

Az ügyben az is érthetetlen, hogy a rendőr lelövése után miért telt el több mint fél óta, mire kiértek a Terrorelhárítási Központ emberei.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!