Jelentős forrásátcsoportosítást tervez a főváros a BKV „kritikus helyzetének” megoldására – Tarlós István főpolgármester erre vonatkozó előterjesztését szombaton hozták nyilvánosságra, és szerdán rendkívüli ülésen tárgyalja majd meg a Fővárosi Közgyűlés.

A budapesti tömegközlekedés megbénulásával fenyegető helyzet megoldására Tarlós kimondatná a képviselőkkel, hogy a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozását a Fővárosi Önkormányzat és a BKV Zrt. saját erejéből nem képes megoldani, továbbá a működési forrásokat a főváros akkor sem tudja a szükséges mértékben kiegészíteni, ha a zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatást folyósítja az állam, ezért még 21 milliárdot kérnek a kormánytól. 

A határozati javaslat szerint a költségvetési koncepcióban önként vállalt feladatokra nem terveznek előirányzatot. Vagyis nem kapna pénzt egyebek között a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, a Budapest Sport Egyesület (BSE), a Fővárosi Biztonsági Iroda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Studio Metropolitana Nonprofit Kft.

A városvezetés ezen felül 15 százalékot zárolna az intézményi működési kiadási előirányzatokból (mások mellett oktatási, szociális intézményeknél) a kormánnyal folytatott tárgyalások lezárá­sáig. A csődközeli helyzet miatt július 1-jétől akár meg is szűnhetnek a tanuló- és nyugdíjasbérletek, a többi tarifát pedig a jövőben átlag 7 százalékkal növelhetik.

Címkék: vb, közlekedés, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!