Az elmúlt években meglepő fordulat következett be a befektetési trendek terén. Ma már nem – vagy nem csak – kötvényeket, részvényeket, aranyat érdemes nagy mennyiségben vásárolni, hanem minőségi borokat. Londonban tőzsdét is nyitottak azoknak, akik a luxusnedűbe kívánják pénzüket fektetni, sőt, a legnagyobb tekintélyű aukciós­házak gyakran szerveznek borárverezéseket is.

 
Borban a gazdagság

A kereslet megugrásának egyik oka, hogy Ázsiában alig pár év alatt megsokszorozódott a milliomosok száma, akik európai és észak-amerikai társaikhoz hasonlóan elkezdtek érdeklődni a luxusitalok iránt. Az ázsiai országok borkultúrája egyelőre gyerekcipőben jár – gyakran hallani olyan esetekről, amikor a kiváló burgundi borokat szénsavas narancsitallal fogyasztják a legelitebb körökben is –, ám már ott is rengetegen tanulják a szakmát, több tucat szaktekintélyt neveltek ki az évek során.

Hongkong a legkomolyabb felvásárlók közé tartozik, ezt jól mutatja, hogy 2010 májusa és 2011 áprilisa között összesen több mint 45 millió fontot zsebeltek be az aukciósházak a borárverezéseken.

A borok királya címet jelenleg a Bordeaux-i vörös, a Bourgogne, valamint a champagne-i borok viselik. Magyar borokkal elvétve találkozni az aukciókon, vagy a tőzsdén, nagy ritkán szerepelnek csak a listán tokaji borok. Ennek okát egy itthon, „boros körökben” elterjedt és gyakran hangoztatott mondás magyarázza: „a magyar bor Magyarországon népszerű”.

A borbizniszt nagymértékben a presztízsharc uralja, amit az árak is kiválóan példáznak: nemrég 45 ezer fontért, azaz több mint 13 millió forintért talált gazdára 12 palack ’82-es évjáratú Lafite.

Nehéz és egyben fájdalmas belegondolni abba, hogy a horribilis összegekért megvásárolt italok valaha is elfogyasztásra kerülnek. Ezeket a palackokat azonban nem hagyják a vitrinben porosodni. A szaklapok nemrég számoltak be egy hongkongi vacsoráról, ahol több üveg ’61-es – pontosan ötvenéves – bordeaux-i vöröset szolgáltak fel az ételekhez. Már csak abban reménykedjünk, hogy Fanta nem került a borospohárba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!