Számokkal is bizonyították: óriásiak a különbségek Magyarország különböző járásai között. A legfejletlenebb részek a keleti és a déli határ közelében sorakoznak, legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében. Összesen több mint 1 millió ember él itt nyomorban.

Ezen járásokban az országos átlaghoz képest többen születnek, hamarabb halnak, magasabb a munkanélküliség, alacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak, rengeteg a rokkantnyugdíjas, a gyerekek fele rossz körülmények között él, több a cigány lakos, kevesebben adóznak és kevesebbet is keresnek.

Mindez a KSH legfrissebb kiadványából derül ki, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett. A 2015. eleji adatok szerint az ezen járásokban lévő lakások 10 százalékában nincs vezetékes víz (ez az országos arány kétszerese), a lakások 45 százalékát csatlakoztatták a közüzemi szennyvízgyűjtő hálózatra (országos átlag 77). Száz lakásra 243 lakos jut, ami hússzal több, mint az országos átlag. A vizsgált települések 54 százalékában nincs helyben háziorvos (országosan átlag 49).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!