Akár két évig terjedő börtönnel is büntethető a lézerblokkoló használata, mégis százszámra hirdetik az interneten a traffipaxok felvételeit használhatatlan fényképpé „változtató” készülékeket, 30 és 300 ezer forint közötti áron.

Emlékezetes: Lázár János Fidesz-frakcióvezető luxus Audijában lefotóztak ilyen műszert, s bár két másik fideszes képviselő, Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester és Seszták Oszkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési elnök által használt hivatali autókban is megörökítették a készüléket, a nyíregyházi városháza tagadta a lézerblokkoló létét.

Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi irodájának vezetője lapunknak elmondta: a jogszabály ezeknek a készülékeknek a birtoklását nem tiltja. „Ha a kütyü csak arra alkalmas, hogy felderítse, jelezze a közelben egy gyorshajtást mérő készülék jelenlétét és működését, az nem tilos. Magyarul: ha csak jelzi a detektor, hogy bemérhetik az autót, s e jelzés alapján csökkenti a sofőr a jármű sebességét, akkor – bár etikusnak nem nevezhető – nem szeg törvényt. Ám, ha a készülék megakadályozza a gyorshajtó autó sebességét bemérő hatósági műszer működését, ha blokkolja a radart vagy a lézert, akkor az már büntetendő” – fogalmazott a szakember. Mint mondta, keskeny a mezsgye, ezért, ha ilyen készüléket találnak valakinél, akkor igazságügyi szakértő dönti el, hogy megtörténhetett-e, megtörtént-e az akadályozás. Mivel a lézerblokkolók nálunk viszonylag újak, és az ilyen perek még nem zárultak le jogerősen, így konkrét ítéletet még nincs, de Tóth Zsuzsanna szerint megállhatnak a bíróság előtt is ezek a büntetőügyek. A Btk. szerinti tényállás: számítástechnikai rendszer működésének megzavarása. Ez vétségnek számít és legfeljebb két év szabadságvesztéssel büntethető.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!