Árnyékkormányt alakítanak a szocialisták, csak a miniszterelnök-jelöltet felejtették ki belőle. Aki minden valószínűség szerint Botka László lesz, akit bőszen kapacitálnak: álljon bele az előválasztásba.

 
Botka László - Fotó: Ujvári Sándor, MTI


Két hét múlva parolázik Botka Lászlóval Orbán Viktor. A miniszterelnök Szegedre látogat, hogy partnerséget ajánljon a városnak. Hogy a kormányfői vizit kampányesemény, az nem kérdés. Az viszont igen, hogy Orbán lehetséges, 2018-as kihívójával ráz-e kezet. Úgy tűnik, a szocialisták végképp elszánták magukat, hogy beállnak a szegedi polgármester mögé, és őt emelik miniszterelnök- jelöltté. Ám az még nem egyértelmű, hogy ő lesz a demokratikus ellenzék kizárólagos jelöltje. Számos szocialista szeretné ezt hinni.

És őket nem zavarja, hogy létezik egy MSZP-s előválasztási javaslat, miszerint minden választókerületben egy előmérkőzésen kell kimazsolázni a legalkalmasabb jelöltet, és így kell megrostálni a miniszterelnök-aspiránsokat is, de a jelek szerint sok-sok szocialista hajlandó sutba vágni az előzetes szelekció ötletét. Ha valaki ilyen nagy felelősséget vesz a nyakába, akkor mindent meg kell neki adni, magyarázta egy forrásunk. Véleménye összecseng sok MSZP-s polgármesterével és középvezetővel, akik szerint Botka „a legélesebb kés” a fiókban.

Ám a vezérkar azt forszírozza: ne hátráljon ki Botka az előválasztásból. És ebben is van ráció. Ha legyőzik – bár ezt hivatalosan mindenki kétli –, senki nem mondhatja, hogy nem a legrátermettebb győzött. Ha győz, az megkérdőjelezhetetlen belső és külső legitimációt biztosít számára. Ami az előbbit illeti, pártbéli kritikusai kénytelenek békén hagyni – például Hiller István. És a választmányi elnököt nem illik félvállról venni, hiszen az általa irányított szervezet hagyja jóvá a választási stratégiát, a listát, illetve a jelölteket – köztük a miniszterelnökaspiránst is. A külső elfogadottságról pedig annyit, hogy előválasztási győzelem esetén egyetlen más formáció sem kérdőjelezheti meg elsőségét, továbbá nagyban növeli az MSZP mozgásterét a balos együttműködés kialakítása során.

Ám egyelőre még ott tart a történet, hogy a DK az MSZP-t ekézi, amiért a többi balos formációra akarja oktrojálni Botkát. A Demokratikus Koalíció nem véletlenül morog.

Egyrészt a belső kutatások azt mutatják: a szegedi polgármester a baloldal legnépszerűbb figurája – azaz maga mögé utasítja Gyurcsány Ferencet is. (Ráadásul Botka azt szeretné, ha az egykori kormányfő nem lenne rajta a listán.) Másodsorban egyes DK-s vélemények szerint nem egyértelmű, hogy amikor Botka közös listáról beszél, akkor pusztán erre gondol, vagy éppen választási pártra. Utóbbitól a Demokratikus Koalíció meglehetősen prüszköl.

Miniszterelnök-jelölt ide vagy oda, az MSZP egy másik imidzset is építene, miszerint a szocialisták csapatjátékosok. Így február közepétől árnyékkormányszerű működésre áll át a párt. A jelek szerint a pártelnök a kormányfő szerepét tölti be, míg a választmányi elnök az oktatási miniszter lesz, az agrártárca pedig értelemszerűen Gőgös Zoltán elnökhelyettest illetné.

Szándék szerint az árnyékkabinet bizonyítaná, hogy az MSZP igenis rendelkezik kormányzóképességgel (ezt a közvélemény-kutatások szerint az ország nem hiszi el). A terv egyetlen szépséghibája, hogy a miniszterelnök-jelölt mintha nem szerepelne a kabinetben, noha a ráció azt diktálná, hogy ő legyen a testület feje. Igaz, ez még változhat – a tervek szerint Botka jövő hét közepén adhatja elő jelölti elképzeléseit.
 


Miközben a miniszterelnök-jelöltet keresi,
a 106 egyéni választókerületben induló emberét már megtalálta az MSZP. Ha előválasztás lesz, akkor legfeljebb 25-35 körzetben gyürkőznek majd érdemben a balos jelöltek a szocialista kalkulációk szerint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!