Csaknem 2,3 millió állampolgár „nemzeti konzultatív” kiáltása nem volt elég a Megyei Jogú Városok Országos Szövetségének (MJVSZ), a települések állásfoglalásait külön is eljuttatják Brüsszelnek. Ha ezt sem hallja meg az Európára rontó bürokrácia, akkor semmit.

 
A határkerítés Röszkénél - Forrás: AFP

Konferenciát tartott pénteken az MJVSZ a fővárosban, hogy ismét hangot adjon a települések kötelező betelepítési kvóta elleni tiltakozásának. Újfent kiemelték, nem támogatják, hogy a Soros-szervezetek betelepítést segítő irodákat nyissanak, nem mintha a Nyílt Társadalom Alapítvány valaha is ilyen terveket szőtt volna.

„A polgármestereknek meg kell mutatniuk, hogy nem kérnek sem a bevándorlásból, sem a bevándorlásszervező irodákból” – nyilatkozta a héten Szita Károly (Fidesz–KDNP), az MJVSZ elnöke.

A kaposvári polgármester nem látott még élő migránst a városában, és minden jel szerint azt szeretné, ha ez így is maradna. Ugyancsak így vélekedett korábban Pécs és Debrecen polgármestere is, ahol a hírek szerint már észlelték a bevándorlásszervező irodák megnyitásának jelét.

Az első arabnak látszó turistacsoport megjelenésére minden bizonnyal rendőrért kiáltanak ezekben a városokban. Utóbb Esztergom került a szalagcímekbe, miszerint ott is elutasítják a kötelező kvótát és a Soros-civileknek nevezett, szerintük migránspárti szervezeteket. A 444.hu által írt tudósításban azonban megjelenik az iGOM helyi hírportál videója, amely árnyalja a heves elutasítás tényét. Bánhidy László fideszes alpolgármester elmondta: a város eddig is nagyra értékelte a civil szervezetek munkáját.

„Csak javaslok egy állásfoglalást, hogy ezek a civil szervezetek, ha bevándorlást szervező feladatokat is kapnának a Soros-terv alapján, ezzel a város képviselőtestülete nem ért egyet. Nagy tisztelettel vagyunk a civil szervezetek iránt, csak félünk, hogy ha egy jelentős anyagi támogatást kapnának arra a célra, hogy bevándorlást szervezzenek, az esetleg Esztergom életét is befolyásolja” – mondta a politikus.

„Soros György abban érdekelt, hogy beavatkozzon a magyar országgyűlési választásokba, a bevándorlásellenes kormányt leváltsa, mert a »migrációpárti« ellenzéket szeretné az ország élén látni” – hangoztatta félelmeit korábban a kaposvári városvezető.

Szita Károly félelmeit nem minden polgármester osztja az országban. Botka László (MSZP) szegedi városvezető decemberben osztotta ki kollégáját a közösségi médiában. „Szita Károly. Mindig szeretett írni. Most levelet, régebben jelentést. Most migránsokról, régebben a hozzátartozóiról. Jelenleg a Fidesznek dolgozik” – írta a Facebookon Szita Károlyról.

Hajdu László XV. kerületi DK-s polgármester pár nappal később közzétett válaszában azt írta Szitának: „A Te levelednek semmi köze a mai magyar valósághoz, tele van hazugsággal, üres kormánypropaganda az egész. Nem ezen a hülyeségen múlik a gyerekeink jövője, hanem azon, hogy lesz-e jó oktatás, lesz-e jó munkalehetőség a számukra. És főleg, hogy a politikai elit felhagy-e a félelemkeltéssel és az üres riogatással!”

Egy éve a polgármesterek 80 százaléka közös nyilatkozatban utasította el a kötelező betelepítési kvótát. Akkoriban a szövetség elnöke személyes találkozót kért az Európai Bizottság elnökétől, Jean- Claude Junckertől, hogy a kötelező betelepítési kvóta visszavonását szorgalmazó, 2500 magyar polgármester aláírásával ellátott tiltakozást eljuttathassa Brüsszelbe.

Szita szerint az a kezdeményezésük akkor nem járt sikerrel, hiszen Brüsszel nem a magyar települések zokszavával kezdett foglalkozni, hanem a kötelező kvóta kimunkálásával.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!