Bejelentették a japán uralkodó lemondásának időpontját: Akihito császár 2019 áprilisában adja át a helyét fiának.

 
Akihito császár - Kazuhiro Nogi, AFP

Az uralkodó már tavaly jelezte, hogy aggódik, mert előrehaladott kora és betegségei miatt egyre nehezebben tudja ellátni kötelességeit.

A 83 esztendős Akihito szívműtéten esett át, és prosztatarákkal is kezelik. Lemondásával véget ér a Heiszei-korszak, amely a szigetország hagyományai szerint a császár személyéhez kötődik.

A trónörökös, az 57 éves Naruhito trónra lépésével új éra kezdődik 2019. május 1-jén. A japán uralkodók rendszerint halálukig viselik címüket, lemondásra több mint 200 éve nem volt példa, ám egy felmérés szerint ma már az alattvalók elsöprő többsége (85 százalék) helyesnek tartja, hogy az idős férfi visszavonulhasson.

A császári titulus nem jár politikai hatalommal, annál több protokolláris kötelezettséggel, ezek közé tartozik egyes sintó vallási szertartások vezetése is.

A jelenlegi uralkodó 1989 óta látja el ezeket a feladatokat. Ezzel a közelébe sem ér néhai apjának, Hirohitónak, aki 1926–89 között, 63 éven át volt császár, túlélte a második világháborús katasztrófát, a hirosimai és nagaszaki atomtámadást is. A későbbi trónöröklés viszont okozhat gondokat, mert a koronahercegnek és feleségének egyetlen lánya van, miközben a hagyomány férfiági öröklést ír elő.

Címkék: Japán

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!