Megerősítette Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, hogy feljelentést tett az MTA Filozófiai Kutatóintézete és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közötti 70 milliós támogatási szerződés miatt. Budai feljelentésében az áll: a szerződés nem tette volna lehetővé, hogy a filozófiai intézet gazdasági társaságot vagy más jogi személyt vonjon be a tanulmány elkészítésébe, ennek ellenére 16 megbízási szerződést kötött olyan cégekkel, amelyek az intézet vezetőinek családtagjaihoz köthetők.

Gábor György filozófus megkeresésünkre elmondta: személyes bosszúról lehet szó. – Egyetlen pályázatban vettem részt témafelelősként, amely keretében havi bruttó 96 ezer Ft-ot kaptam három éven keresztül. Ezért rendszeresen tanulmányokat kellett publikálnom, kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat szerveznem, ebből kellett finanszíroznom a két külföldi tanulmányutamat, a szükséges könyveket, majd a hároméves kutatómunka végén egy 400 oldalas monográfiát kellett letennem az asztalra. Mindezekért külön pénzt nem kaptam. A pályázatot és a megírt anyagokat a szakma pozitívan fogadta.

Több érintettet megkerestünk, ők névtelenül ugyan, de egyöntetűen mondták: az egész filozófiai szakma elitjét érte támadás, politikai, ideológiai alapon. Azt sejtik: emögött az MTA Filozófiai Intézetének egyik új vezetője állhat. A támadás „jól időzített”, ugyanis februárban kezdődnek azok a munkaügyi perek, amiket az intézetből elbocsátott 15 filozófus kezdeményezett.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!