Nem lehet tudni, hogy túléli-e Donald Tusk koalíciós kormánya a lehallgatási botrányt, avagy előre hozott választások lesznek Lengyelországban.

A Wprost közéleti hetilap néhány napja hozta nyilvánosságra Marek Belkának, a nemzeti bank és a pénzpolitikai tanács elnökének Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszterrel egy varsói étteremben folytatott, illegálisan lehallgatott tavaly nyári beszélgetését.

A dokumentum szerint a jegybankelnök a nemzeti bank pénzügyi támogatását ígérte az állami költségvetésnek, cserébe Jacek Rostowski pénzügyminiszter leváltásáért és a jegybanktörvény módosításáért. Rostowskit – akit a felvétel tanúsága szerint a jegybankelnök le is zsidózott – négy hónappal később leváltották.

Egy másik lehallgatott beszélgetés szerint Nowak közlekedési miniszter a felesége elleni adóvizsgálat ejtését akarta elérni a pénzügyi tárcánál.

Szerdán a titkosszolgálat emberei bírói határozat nélkül törtek rá a szerkesztőségre, hogy megszerezzenek egy laptopot. Az ügyészség utólag nyilvánította törvényesnek az akciót. Az ellenzék Donald Tusk miniszterelnök, a belügyminiszter és a jegybankelnök lemondását követeli.

Tusk úgy látja, akkor lehet szó előre hozott parlamenti választásról, ha folytatódik a kormányzat bizalomvesztése, márpedig ez történik: a felmérések szerint a kormányzó Polgári Platform 25 százalékos támogatottságával ellentétben a Kaczińsky vezette radikális jobboldali Jog és Igazságosság 34 százaléknál tart.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!