Hiába a diplomamentő csomag, több ezer korábbi diáktól veheti el a felsőoktatási tanulmányaik befejezésének lehetőségét egy törvénymódosítás, amit júliusban, a nyári szünet közepén fogadott el az Országgyűlés. Ennek értelmében azok a volt diákok, akik 2006 előtt (vagyis a kétszintű bolognai rendszer bevezetése előtt) kezdték a tanulmányaikat, letették az összes vizsgájukat, megszerezték az abszolutóriumukat, de a záróvizsgát halogatták, most rohamtempóban kénytelenek befejezni a tanulmányaikat, különben soha többé nem szerezhetik meg a diplomájukat. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyes intézmények későn eszméltek, és csak szeptember közepén kezdték el értesíteni az érintetteket.

 
Diplomaosztó ünnepég - Fotó: Marjai János, MTI

Már akit egyáltalán sikerült, sokaknak ugyanis megváltozott az e-mail címe, rengetegen már máshol laknak. De például az ELTE-n már meg sem próbálnak levelet küldeni a több mint 3500 érintett diáknak, mert az egyetemnek nincs pénze a postaköltségre. Így a hírek a pánikba esett fiatalok között jobbára a Facebookon terjednek, mindenki igyekszik értesíteni ismerőseit, barátait, és próbálja kitalálni, hogy pontosan mi vonatkozik rá.

A szeptember 1-jén hatályba lépett módosítás szerint azoknak, akik még a régi rendszerben kezdték a tanulmányaikat, de nem záróvizsgáztak, legkésőbb 2016. április 15-ig kell leadniuk a szakdolgozatukat (kétszakosok, pedagógusképzésben részt vevők esetében egyszerre kettőt), és 2016. szeptember 1-jéig kell államvizsgázniuk. Az országban akár tízezerre is tehető az érintettek száma. Megmagyarázhatatlan módon még ennél is sokkal rosszabbul jártak azok, akik 2010 szeptembere és 2011 áprilisa között abszolváltak, nekik most az őszi félévben kell befejezniük a tanulmányaikat. Nekik 1,5-2 hónapjuk van arra, hogy megírják a szakdolgozataikat, bármilyen élethelyzetben is legyenek éppen. Vannak olyanok is, akik mire megkapták az értesítést, már le is csúsztak a záróvizsga jelentkezési határidejéről. Hallottunk olyan kismamáról, aki november közepére várja a gyermekét, miközben december elején kellene beadni a szakdolgozatát. A most kétségbe ejtett fiatalok jelentős része egy jó állás, családalapítás vagy külföldi munka miatt halogatta tanulmányai végét. Egészen egy hónappal ezelőttig azt a tájékoztatást kapták: még éveik vannak bepótolni a restanciájukat.

A törvénymódosítás az intézményekben is kaotikus helyzeteket eredményez, A tanszékvezetők, oktatók többsége nincs tisztában a határidőkkel, és hogy miképpen tudnának segíteni a diákoknak. A méltánytalanság és a visszamenőlegesen meghozott törvény a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának is feltűnt, és a dátumok pontosításával kapcsolatos megoldási javaslatot küldtek a szaktárcának. Pénteken Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke azt nyilatkozta: csupán néhány száz hallgatót érint a legszorosabb határidő, de „a tárca nyitott arra”, hogy egy következő törvénymódosításban megoldják ezt a kérdést.

Címkék: felsőoktatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!