Feljelentést tett és vizsgálatot indít a bicskei gyermekotthonban történt állítólagos szexuális zaklatás gyanúja miatt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Az önkormányzat az ártatlanság vélelméről beszél, a felfüggesztett igazgató pedig továbbra is az otthonban lakik.

 
Zaklatás: két volt lakó vádol, a munkatársak nem hisznek az igazgató bűnösségében - képen a bicskei gyermekotthon

„A bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki is négy éven keresztül volt intim viszonya vele”, panaszolta egy fiú az RTL Klub Házon kívüli műsorában. Egy másik fiú – aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot – azt mondta: 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nem csak ők ketten áldozatok. A két srác azután állt a nyilvánosság elé, hogy egyik társuk – aki már nem lakott az otthonban – öngyilkos lett. A rendőrség nyomoz az ügyben. A Vasárnapi Hírek megkereste az otthon egyik, neve elhallgatását kérő munkatársát, aki azt mondta: megdöbbentette őket a két fiú vallomása. „Számunkra nehezen elképzelhető, hogy mindaz, amiről beszéltek, valóban megtörtént” – jelentette ki. Szerinte megeshet, hogy egy régi sérelem miatt mártották most be az igazgatót.

A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közleményt adott ki az eset után. „A Főigazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen eseteket feltárja, megelőzze és a zaklatókat bíróság elé állítsa” – olvasható a közleményben, amely emlékeztet arra is, hogy a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.

A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten szigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben – írták, hozzátéve: a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy ne tömeges, állami intézményekben helyezzék el őket, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Ennek nyomán az év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezik el, és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása.

Az RTL Klub információi szerint öt évvel ezelőtt is nyomozott már a rendőrség a bicskei gyermekotthonban szexuális zaklatás miatt. Végül nem találták megalapozottnak a gyanút, szerintük a gyerekek „véletlenszerű érintésekről” számoltak be, így az igazgató a helyén maradhatott. Az egyéves rendőrségi nyomozás során 34 tanút hallgattak meg, a kihallgatásokon az RTL forrásai szerint mindig ott volt az igazgatóhelyettes. Az igazgató is befolyásolhatta a tanúkat, hiszen végig ott lakott velük. Mint ahogy most is. Bár állásából egyelőre felfüggesztették, továbbra is az otthonban él – tudta meg az ügyet kirobbantó csatorna.

Az otthonnak helyet adó Bicske város polgármestere pedig úgy nyilatkozott, hogy amíg a bűnössége be nem bizonyosodik, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Az otthon igazgatóját Bicske városa korábban díszpolgárrá választotta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!