Egyre valószínűbb, hogy egy külföldön élő, sértett horgász exrendőr robbantott a Teréz körúton. Vagy nem.

 
 

Három héttel a Teréz körúti robbantás után, úgy tűnik, a rendőrségnek fogalma sincs, ki az a horgászkalapos férfi, aki a szögbombát elhelyezte az üres üzlethelyiségben. Legalábbis erre utal, hogy egyre szélesebb körben keresik a tettest.

A legfrissebb hírek szerint nem zárható ki, hogy külföldről érkezhetett a robbantó, majd dolga végeztével elhagyhatta az országot. Erre utalhat, hogy a térfigyelő kamerák a népligeti buszpályaudvar környékén is látták, ahonnan valóban indulnak járatok a határon túlra is. Amennyiben sikerül megtalálni azt a járatot, amelyre felszállt, elkészülhet végre egy valóságos személyleírás és fantomrajz.

Eddig csaknem 900 bejelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez, vagyis ennyien jelezték, hogy megbízható információval rendelkeznek a robbantóról. A Blikk emlékeztet rá, hogy minél több a bejelentés, annál tágabb körben vizsgálódik a rendőrség. Úgy tudni, a nyomozók volt zsarukat is felkeresnek, akiknek fegyelmi felfüggesztés vagy más konfliktus miatt szűnt meg a munkaviszonyuk. Ha személyes bosszú volt a háttérben, akár ez is lehetett az ok. Lapinformációk szerint egyébként már a horgászok is a gyanúsítottak listáján vannak: a férfi által viselt kalapot (sapkát) főleg horgászok hordják ugyanis.

A Teréz körúti robbantás alig egy héttel a menekült- és kvótaellenes népszavazás előtti felfokozott politikai hangulatban történt. Az első reakciók iszlamista hátteret sejtettek, ám a miniszterelnök néhány nappal később egy interjúban kijelentette: valószínűleg nincs köze a merényletnek az iszlám terroristákhoz.

Politikai robbantások – tettes nélkül

1998. március 16-án robbanás történt Torgyán Józsefnek, az FKGP elnökének rózsadombi lakásánál. Gépkocsik rongálódtak meg. Két hónappal később Szájer József akkori Fidesz-alelnök Futórózsa utcai lakásának ajtaja előtt robbant pokolgép.

1998. június 15-én a Fidesz Lendvay utcai székházánál lerobbantották Áder János irodájának erkélyét. (A merényleteknél ugyanazt a robbanóanyagot használták, mint az Aranykéz utcainál, azóta is tartja magát az a nézet, hogy Jozef Rohacnak lehetett köze mindegyik akcióhoz, bár ezt azóta sem sikerült bizonyítani.)

1994. június 1-jén kora reggel Szegeden, a Rókus-templom közelében, egy buszmegálló szeméttárolójában bomba robbant. Egy, a buszmegállóban várakozó nő a repeszektől megsérült.

Június 11-én hajnalban az Országház XIX-es számú kapuját időzített pokolgéppel berobbantották. Nem sérült meg senki, de a kapu megsemmisült.

Július 23-án hajnali 4 óra körül a Mátyás-templom Halászbástya felőli kapuját robbantották fel. Itt sem voltak áldozatok, de a kár több millió forint volt. A tettesek azóta is ismeretlenek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!