A rendőrség nem büntető, hanem szolgáltató „cégnek” tartja magát, és kávézással hidalná át a szakadékot, ami elválasztja a lakosságtól.

Ha a másikat kell feljelentgetni, a polgárok nagyon is szívesen fordulnak a hatóságokhoz, de azért ezt még messze nem nevezhetjük bizalomnak. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azzal invitálta a sajtót Police Coffee elnevezésű rendezvényére, hogy munkatársai ezúttal nem büntetni akarnak, hanem partnerként segítenek a bűnmegelőzési kérdések megvitatásában, egy csésze kávé mellett, mert effajta „közösségi rendfenntartással... szeretnék áthidalni a szakadékot a rendőrség és a lakosság között”.

A budakalászi Auchan Áruházban öt rendőr és büntetés-végrehajtási szakember várja a beszélgetőket. Kovács László szentendrei rendőrkapitány szerint az emberek egy része nyitott, de van, akit meg kell győzniük, hogy a rendőrség ugyanolyan szolgáltató cég, mint az utcaseprőké vagy a kéményseprőké. „Szeretnénk a szolgáltatásunk színvonalát emelni, hogy minél többen érezzék: a rendőrség értük van. Ezért próbálunk a hazánkban új módszerrel is közelebb kerülni a lakossághoz” – mondja lapunknak.

Egy órakor nyit a kávézó. Egy középkorú szőke hölgy azt mondja: inkább nem mutatkozna be, mert azt kérdezte, mit tehetne az ellen, akiről tudja, hogy drogdíler, úgy, hogy ő maga sértetlenül megússza. „Bele kellett, hogy másszak ebbe az ügybe, Budapesten, közös udvarban lakunk és féltem tőle a gyermekeimet. Minden felvilágosítást megkaptam, azt is elmondták, mi a teendőm, hogy ne legyek képben, de nem árulom el, mert akkor már nem lenne titok” – magyarázza.

Jellinek György arra volt kíváncsi, hogy Horányban, ahol földutak vannak, felülhet-e a biciklire egy pohár sör után. Nem. „Eltúlzottnak a tartom a teljes tiltást. De inni nem fogok, mert ötvenezer forint sok egy pohár sörért” – jegyzi meg. Rókusz Gáborné 17 éves lányával van itt. „Egy belvárosi iskolába jár Niki. Az ő korosztálya már diszkózik, nem kér a szülői felügyeletből. Azt kérdeztem a rendőröktől, eljönnének-e szülői munkaközösség meghívására egy bűnmegelőzési előadásra. Igent mondtak” – újságolja. Egy idős hölgy és a lánya azt javasolta: fekvőrendőr kellene oda, ahol laknak, mert a közeli ipartelepre tartó gépjárművek túllépik a sebességhatárt. Nekik is segítettek: a közlekedésrendészetnek kell beadványt írniuk, és intézkedni fognak. Egy 91 éves néni, aki a számlatrükkös tolvajok áldozata lett már egyszer, most az iránt érdeklődött, hogyan védekezhet. A legjobb ha senki ismeretlent nem enged be – hangzott a válasz. Az autórádióján hallotta a „kávézó” hírét, ezért jött el Tahitótfaluból Sárosi Ervin, aki a rendőrkapitánynál reklamált. „Egy éve az áruház előtti körforgalomban történt egy baleset, aminek ártatlan elszenvedője a feleségem. Az ügy lezáratlan. A közlekedéssel foglalkozó rendőr hölgy megadta az elérhetőségét, a jövő héten felvesszük a kapcsolatot és utánanéznek. Őszintén: a rendőrségre emiatt nem mentem volna be” – mondja elégedetten. Kiss Lóránt ahhoz kért tanácsot, hogy mit tegyenek a munkahelyén, az ipari kerámiát gyártó szentendrei telepen tárolt fém szerszámok ellopása ellen. Kutya és 3-5 napig folyamatos felvételt készítő kamera a megoldás, merevlemezes képrögzítéssel – kapta meg a felvilágosítást. Lukács Zsolt szoftvermérnök 14 és 12 éves gyerekeivel arról faggatták a rendőröket, hol osztogatnak manapság kábítószert és mire kell figyelni. A kimerítő tájékoztatás végén még azt is megtudták, miért nem jó a bányatóban fürödni.

Három óra alatt 53-an kávéztak és beszélgettek a rendőrökkel. Mindannyian elégedetten távoztak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!