Jenson Button Forma–1-es pilóta budapesti száguldozása sodort magával több magas rangú rendőrtisztet. Lapunk értesülései szerint a május 1-jei úgynevezett belvárosi nagydíjjal kapcsolatos rendőri biztosítás több millió forintra rúgó árát nem a törvényes csatornákon keresztül, hanem lényegében zsebbe fizették a rendőri vezetőknek.

 
Zsebbe fizették Jenson Button Forma–1-es pilóta budapesti száguldásának rendőri költségeit?

Az ügyben a rendőrség részéről igencsak beszédes a hallgatás, konkrét kérdéseinket elhárították, pedig úgy tudjuk, ez volt a kiváltó oka a Budapesti Rendőr-főkapitányság két ezredesi rangú vezetőjének hét eleji leváltásának. Értesüléseink szerint a több magas rangú rendőr ellen indult fegyelmi eljárás és a leváltások a közeli napokban folytatódhatnak.

Pintér Sándor belügyminiszter indoklás nélkül visszavonta Markó Attila ezredes, budapesti rendőrfőkapitány-helyettes vezetői megbízatását, Hatala József országos főkapitány pedig Jánosik István ezredesnek, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását – adta hírül a sajtó a hét elején. A rendőrség azóta csupán annyit közölt: vizsgálat indult.

Pénteken a hvg.hu közölt cikket „Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?” címmel. Többek közt arról írtak, hogy „a rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel”. Beszámoltak arról is: tudomásuk szerint három BRFK-állományba tartozó rendőri vezetőt mentettek fel indoklás nélkül, a harmadik a biztosítási osztály irányítója, Ács Emese ellen is fegyelmi vizsgálat indul, amely arra terjed ki, hogy a vezetők több túlórát írtak-e be maguknak, s vettek-e fel utánuk jelentős összeget. Az ORFK az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt, „fegyelmi vizsgálatot rendeltek el”. 

Lapunk rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a pohár a május elsejei rendezvénnyel, Jenson Button Forma–1-es pilóta budapesti bemutatójával telt be. A Vodafone cég által szponzorált eseményhez szinte az egész belvárost le kellett zárni, ehhez kilenc kilométernyi kordont használtak, a forgalom és a tömeg irányításáról 75 rendőr gondoskodott. Többségük nyilvánvalóan túlórában. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy ilyen rendezvényekre „kibéreljék” a rendőrséget, ám ezért fizetni kell. A Forma–1-es száguldás biztosításai költségei több tízmillió forintra rúghattak. A hivatalos út betartását kormányrendelet szabályozza. A rendőrség „ellenérték fejében végezhető szolgáltató tevékenységéről” szóló jogszabály szerint a szolgáltatás díjára a felek megállapodása az irányadó, amely azonban nem lehet kevesebb a szolgáltatás önköltségénél.

Úgy tudjuk, a május elsejei rendezvényeknek is megkérték az árát, ám tisztázatlan szerződési feltételek mellett, lényegében zsebbe fizették. Jutott belőle a rendőri vezetőknek, náluk kevesebbet kaptak a posztos rendőrök. Hogy pontosan mennyibe került a rendezvény, hogy kinek, milyen szerződés alapján fizettek, és van-e köze az ügynek az ezredesek felmentésének, nos, ezeket a kérdéseket minden érintettnek feltettük. A Budapesti Rendőr-főkapitányság hosszas hezitálás után az Országos Rendőr-főkapitánysághoz irányította lapunkat, ám ott csak a hét eleji közleményüket ismételték, amely egyetlen érdemi kérdésre sem ad választ. E-mailben és telefonon is többször érdeklődtünk a Vodafone Hungarynél, a rendezvény szervezőjénél, előbb választ ígértek, majd csak annyit közöltek: szabadságra ment, aki felelni tudna.

A rendezvényszervező cégtől, a Progressive Studio Kft. a 2012-es év eddigi legnagyobb szabású eseményét ígérte még május előtt, ám mára ott is szabadságra ment minden illetékes, így közölni csak annyit tudtak: „mi csak a részei voltunk ennek, nem nyilatkozhatunk”.

Egy biztos: vizsgálat kezdődött a rendőrségnél, annak eredményét elhallgatni aligha lehet majd.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!