Pénteken szavazott a Bundestag a legújabb görög mentőcsomagról. Lapzártánkig nem született eredmény. De minden jel arra utalt, hogy ha csak kis többséggel is, de a német parlament áldását adja a hat hónapnyi alkudozás eredményére (a Bundestag végül 439 igen, 119 nem szavazattal, 40 tartózkodás mellett megszavazta az újabb mentőcsomagot - a szerk.). Annak ellenére is, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a németek 49 százaléka ellenzi, hogy Európa ismét kihúzza a görögöket a bajból.

Közben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a France1 rádiónak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a görögök problémáját „csomagban fogják kezelni”, ami nemcsak az országra erőltetett gazdasági reformokat és újabb hiteleket jelent, hanem adósságkönnyítést is. Noha a múlt heti megállapodásban is szó volt a hitelek átütemezéséről, a mostani kijelentés megerősíti Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök reményeit, aki ha nem is tudta elérni, hogy a hitelek egy részét leírják, a törlesztőrészletek átstrukturálását tartotta az egyik legfontosabb feladatnak. Az Európai Központi Bank segítségének köszönhetően a jövő héten a pénzforgalom is helyreállhat Görögországban: a 60 eurós pénzkivételi korlátot fokozatosan emelni fogják, és nemsokára az utalásokat is engedélyezhetik.

A görög kormány azonban széteshet a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás miatt (Ciprasz a hétvégén új kormányt alakított, az új miniszterek már le is tették az esküt - a szerk.).

Nikosz Vucisz belügyminiszter csütörtökön arról beszélt, hogy sok párttag bizalma megrendült a Szirizában, így szeptemberben vagy októberben előrehozott választásokat tarthatnak. Ha ez bekövetkezik, újabb fordulatot hozhat a görög drámában, ugyanis egyes felmérések szerint a konkrétan fasiszta Arany Hajnal párt támogatottsága egyre jobban növekszik az újabb megszorításoktól rettegő emberek körében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!