Kemény próbatétel előtt állnak az ellenzéki civil szervezetek. A hőn áhított és büszkén hangoztatott bázisdemokrácia mintha kudarcba fulladna: az egyéni ambíciók és a hosszan elnyúló útkeresés a Szolidaritást és a Millát is döntéskényszerbe hozza.

 
A társelnökök Árok nélkül

A tavaly október 1-jén, a D-napon létrehozott Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetése és aktivista hálózata is osztódásnak indult az elmúlt hetekben, immár több hónapja megválaszolatlan a kérdés: lesz-e párt a mozgalomból? A 2010. december 22-én alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport, a Milla akciója, az alternatív köztársasági elnök választása igencsak lanyha érdeklődés mellett zajlik, miközben továbbra sem szűnnek a belső és nyilvános viták a pártokhoz való viszonyról. A két szervezet ráadásul egymással sincs kibékülve. Így értékmérő lehet a március 10-i Magyar Szolidaritás Mozgalom által szervezett Kossuth téri tüntetés és a Milla március 15-i demonstrációja a Szabad sajtó útján.

Árok Kornélt, a Szolidaritás négy társelnökének egyikét két hete leváltották tisztségéből, mert a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) nevű, szabad szemmel alig látható pártot akarta „ráerőltetni” a mozgalomra, legalábbis ellenlábasai így fogalmaznak. Bennfentesek már régebb óta készültek erre a konfliktusra, mondván aligha fér meg sokáig egy akolban a Szolidaritás balra húzó vezetősége és a jobbikos kapcsolatokkal is bíró volt tűzoltósági szakszervezetis. Árok Kornélról ugyanis csak szűkebb körben volt ismert korábban, hogy őt a Jobbik egyik képviselője kérte fel, legyen szakértője a rendészeti bizottságban. Árok ezt úgy magyarázta: „a tűzoltók érdekeit tudtam erősíteni". Leváltásának előzménye, hogy január végén megegyezett a négy társelnök (Kónya Péter, Székely Sándor, Székely Tamás és Árok Kornél), hogy a pártosodást szeptemberig jegelik. Ám Árok nem várt: bejelentette, hogy júniustól a SZEM-ben vállalna pozíciót. Erre a Szolidaritás tíz alapítójából heten úgy döntöttek, leváltják. A döntés komoly felzúdulást keltett az országos szervezetben, a lemorzsolódás ugyan nem volt ekkora, ám mégsem elhanyagolható: eddig a Szolidaritás nyolcezer tagjából százan léptek ki, a 160 koordinátorból pedig 18 mondott le.

A szervezet vezetői gátat szabnának a további eróziónak. Március 8-án Rendezzük közös dolgainkat címmel nyilatkozatot írnak alá neves közéleti személyiségekkel. És bár nem teljesen baráti a viszony a Milla és a Szolidaritás között, rendezvényeiken akadnak „közös fellépők”: a Milla két alternatív köztársasági elnök jelöltje fellép a Szolidaritás március 10-i tüntetésén is. Úgy tudni, a Milla felkérte Árok Kornélt is, hogy a március 15-i megmozdulásukon mondjon beszédet.

A pártokhoz való tisztázatlan viszonyban is hasonlít egymáshoz a két ellenzéki mozgalom: a nemtet­szika­rendszer.blog.hu-n hónapok óta zajlik a színvonalas, ám inkább szét-, mintsem összetartó vita: össze kell-e fogni a demokratikus ellenzéki pártokkal, vagy „a minden politikus bűnös” elvét alkalmazva, pártpolitikával nem kell foglalkoznia a Millának. A Milla szószólói azt vallják: nem alakulnak párttá, de belőlük kiválhatnak olyanok, akik létrehoznak pártot. Ilyen volt a 4K!, akik viszont színrelépésük óta szinte teljesen eltűntek a nyilvánosságból.

Mindkét szervezetnek komoly fejtörést okoz a „nagy dobásnak” szánt akciójuk sorsa. A Szolidaritás meglebegtette az ellenzéki kerekasztal ötletét, amelyről azóta kiderült: idő előtti volt a kezdeményezés. A LMP elzárkózása után mára alig maradt esélye, hogy az ellenzéki kerekasztal a tervezett formában jöjjön létre. A Szolidaritás, úgy tűnik, előre menekül, március végétől civilekkel és szakértőkkel egyeztetnek, a pártokkal majd csak jövőre ülnek le tárgyalni.

Komoly erőfeszítéssel lehetett csak megmenteni a Milla nagyszabásúnak szánt, ám inkább értetlenséget kiváltó ötletét: az alternatív köztársaságielnök-választást. A Facebookon zajló akcióban 6093-an szavaztak az ötven jelöltre. A második fordulóba heten jutottak, a győztest, az „álomfőt” március 8-án hirdetik ki. Igaz ugyanakkor, hogy pénteki konferen­ciájukon komoly, de szűk értelmiségi kör színvonalas, ám széles körű visszhangot alig kiváltó formában értékelte az elmúlt húsz évet.

Ott hangzott el a mondat, ami pontosan írja le a Milla viszonyát a pártpolitikához: „nem igaz, hogy minden párt ugyanolyan, de a jelenlegi helyzetért a felelősség egyetemleges”.

A jövőre nézve mindenesetre nem túl biztató, hogy a két szervezet vezetőivel, aktivistáival beszélgetve, csak úgy záporoznak az összeesküvés-elméletek. Egyes millások szerint a Szolidaritás próbál keresztbe tenni nekik, és előre be nem jelentett akciókkal sokkolják a közvéleményt. Mások meggyőződése, hogy az MSZP „hozta létre” a Szolidaritást a Milla ellehetetlenítésére. Beszéltünk viszont olyan Szolidaritás-aktivistával is, aki meg volt arról győződve, hogy a jobbikos kötődésű Árok Kornélt az MSZP „küldte”, hogy szedje szét a mozgalmat, mert azt már konkurenciának tekintik.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) behívta a Milla két aktivistáját adóellenőrzésre, egyikük a héten már túl is esett a találkozón, amelyen a szervezet anyagi ügyeiről, a további résztvevőkről és a YouTube csatornájuk üzemeltetőjéről is kérdezték. Torsa Mátyás elismerte: évek óta nem nyújtott be adóbevallást, de a másik beidézett millással ilyen „probléma” nincs. A NAV pénteki közleményében az áll: soha, semmilyen körülmények között nem merül fel, hogy politikai hovatartozás vagy politikai tevékenység szerepet játszana az ellenőrzésre történő kiválasztásban. Amennyiben magánszemély vagy bármely csoport akár az interneten, akár más formában bevételhez jut, és arról megfelelő dokumentációval nem rendelkezik, a hivatalnak jogszabályi kötelezettsége a körülmények kivizsgálása. Arra nem adtak választ, hogy milyen szempontok alapján rendelték be a két aktivistát.

A március 10-i Szolidaritás-tüntetés programja:

15 órától a Kossuth téren fellép Bornai Tibor, Kornis Mihály, Lehr István, Molnár Lajos (Hálózat a Tanszabadságért tagja), Kónya Péter, Székely Tamás, Tóth Imre, az Éhségmenet résztvevője, a Szilvási Gipsy Folk Band és Akkezdet Phiai.

A március 15-i Milla tüntetés programja:

A műsorvezetőpáros ezúttal is Csákányi Eszter és Kulka János lesz, 15 órától a Szabad sajtó útján fellép Dopeman és az álomfő-jelöltek, valamint ismertetik a pénteki konferencia eredményei és az Eötvös Károly Intézet kiosztja a Rák Bende-díjakat, amelyet azok a politikusok és közéleti szereplők kaphatnak, akik a jogállam, az alkotmány tönkretétele terén meggyőződésből vagy gyávaságból maradandót romboltak.

Orbán Viktor március 15-én 15 órakor mond beszédet a Kossuth téren, az állami ünnepségsorozat részeként

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!