A Budapesti Corvinus Egyetem lehet a felsőoktatási integráció nagy vesztese, ugyanis egyes karait több felsőoktatási intézményhez csatolnák egyes kormányzati tervek alapján. Hiller István (MSZP) hétfőn kérdezte a felsőoktatási államtitkárt a parlamentben a Corvinus feldarabolásáról, valamint annak igazságtartalmáról, hogy vidéken csak négy egyetem maradhat; a Debreceni, a Sze­gedi, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem – az intézmények gyors és egyeztetés nélküli integrációjának jegyében.

Hoffmann Rózsa nem adott érdemi választ, de szavaiból kiderült: „az intézmények száma túlméretezett”, és jú­nius 30-ig várják az egyetemek javaslatait. Szerdán jelent meg az MTI-ben egy hír 12 felsőoktatási képzési és kutatási fejlesztési pólusközpont kialakításáról és új finanszírozási modell bevezetéséről. A javaslat tartalmazza azt is, hogy kismértékben tovább csökkennének a felvételi keretszámok, és 2013-tól be kellene vezetni a képzés, a fejlesztés és a kiválóság céljait támogató hárompilléres finanszírozást. A hír szerint a közép-magyarországi agrárpólushoz tartozna a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezet­tudományi, Gépészmérnöki, Állatorvos-tudományi, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi, Kertészettudományi és Tájépí­tészeti Kara, a pénzügyi-gazdasági felnőttképzésihez a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Szolnoki Főiskola. A térség „műszaki-gazdasági kutatóegyetemi pólus része lenne a Budapesti Corvinus Egyetem Gaz­dál­kodástudományi és Társadalomtudományi kara és a Műegyetem. A kiemelt nemzetközi universitas pólushoz pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) és a Corvinus Egyetem Közgaz­daságtudományi Karát sorolnák.

A hvg.hu információ szerint a Corvinuson válságtanácskozást hívtak össze. Az intézmény rektora, Rostoványi Zsolt azt nyilatkozta: „nehezen értelmezhető, hogy mit jelentenek a pólusok és az, hogy a Corvinus karai három különböző pólushoz kerülnek. Erős, szilárd Corvinus Egyetemben gondolkodunk, illetve abban, hogy a képzés színvonalát milyen partnerrel, partnerekkel tudjuk erősíteni, így kötünk a Szent István Egyetemmel az agrárképzés területén szorosabb együttműködést.

Amennyiben bárki az intézmény feldarabolásán gondolkodik, az nem számol azzal, hogy milyen negatív hatásai lennének annak, nem csak a Corvinus, hanem az egész magyar felsőoktatásra nézve” – fogalmazott Rostoványi. Meg­jegyezte: a pólusokkal azért is nehéz mit kezdeni, mert a bolognai programot is intézményekre, karokra akkreditálták.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!