Az történt, hogy az állami földpályázatokon olyanok is nyertek, akik valóban helyben lakó gazdák voltak, és maguk is művelték a földeket. Csongrád megyei településen vagy hat gazda jutott így földhöz – ám egy hónap sem telt el, és az állam szólt nekik, hogy vissza az egész. A hivatalos indoklás szerint a tárcavezető nem hagyta jóvá az akvizíciót. Csakhogy az ügy ennél bonyolultabb.

 
Ángyán dolgozta ki a vidékstratégiát, most nincs nála keményebb kritikus - Fotó: Németh András Péter

A Nemzeti Földalapkezelő „bontó levelében” arra hivatkozik: hiába nyer el valaki egy árverésen földet, ha a terület Natura 2000 besorolású (azaz részben védett élőhelynek minősül), akkor az agrárminiszternek külön engedélyezni kell a vásárlását. Csakhogy ez gyakorlatilag formalitás. Azért, mert ezeket a területek eleve csak a földművelési tárca vezetőjének jóváhagyásával kerülhetnek kalapács alá, azaz Fazekas maga engedte árverezni a földeket, úgyhogy az ellen valószínűleg nem volt kifogása, hogy műveljék az adott területeket.

Szerintem egyértelmű a helyzet, magyarázza Nagy-Huszein Tibor, arról van szó, hogy e rendszer segítségével a miniszter a valami miatt nem kívánatos személyek földszerzését megakadályozza. A DK szakpolitikusa szerint erre utal az is, hogy normális esetben egy árverésen való vásárlás azonnal tulajdonjogot keletkeztet – egy licitálás során semmilyen szempont nincs (például az elővételi jog sem számít), csak az ár.

És a jelek szerint nem csak az állami földbérlések, de a földeladások körül is dübörög a mutyi – legalábbis Ángyán József szerint. A volt agrárállamtitkár szerint ugyanis arra az egyszerű kérdésre, miért is kell az állami földeket dobra verni, semmilyen észérv nem hangzott el eddig. Az szerinte fals indok, hogy a kormány „a külföldiektől igyekszik ily módon megvédeni a magyar földet”, hiszen senki (az EU sem) kényszerítheti arra az államot, hogy eladja a földjeit. Szintén intő jel, hogy a kormány csúsztat, amikor arról beszél, hogy „kis, elszórt földdarabok” kerülnek dobra, amelyek megvásárlásával nagy, egybefüggő birtokokat nem lehet kialakítani. Ugyanis a földeladási program keretében az eddig bérbe adott, élelemtermelésre alkalmas állami mezőgazdasági területeknek 80 százalékát magánkézbe adná.

A volt államtitkár szerint egyértelműen oligarchákat gyarapít és klientúrát épít a kabinet.

Egy legújabb kori feudális, hűbéri birtokadományozó rendszer látszik körvonalazódni, melyben az állam a gazdálkodó családok, helyi közösségek helyett a politika közeli érdekeltségekkel, rokoni, baráti körökkel, a spekuláns tőkével, s annak oligarcháival köt szövetséget, s alakít ki stratégiai partnerséget.
(Ángyán József)

 

400 ezer
hektár szántót, legelőt, gyümölcsöst és halastavat akar elpasszolni az állam

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!