Egy kőbányai tanítónő népszavazási kezdeményezését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az egész napos iskola ügyében. A jóváhagyott kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy általános iskolában a tanulónak a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon csak a törvényes képviselője kérésére legyen kötelező részt venni?” Kassainé Szegfű Zsuzsanna délutános (napközis) tanítónő a Tanítanék Mozgalom által szervezett tiltakozások hatására döntött úgy, hogy tenni szeretne valamit a törvényes keretek között.

A március 15-i tüntetésen és az áprilisi pedagógussztrájkkor ugyanis azt érezte: mindez kevés lesz. A mindennapokban tapasztalja az iskolában: a pedagógusok 32 órás kötelező benntartózkodása pszichés és fizikai leterheltséget hozott. Ennél is rosszabbul jártak a gyerekek az egész napos iskolával, amit valódi koncepció, anyagi forrás, eszköz és infrastrukturális feltételek nélkül vezetett be a kormányzat. Zsuzsanna először nem volt teljesen rossz véleménnyel az intézkedésről, azt gondolta, a délutáni órákban a plusz törődést, figyelmet igénylő gyerekeket fogják mentorálni, ebből azonban semmi nem valósult meg. Így a gyerekek a legtöbb esetben értelmetlenül ülnek az iskolában 4 óráig.

„Én ezt kifejezetten családellenes intézkedésnek gondolom, nagy tévedés van abban, hogy kié a gyerek valójában. Szerintem a szülő joga, hogy a saját elképzelése és a gyereke igényei, képességei szerint szervezze meg a délutáni programját annak érdekében, hogy a személyisége a legjobban fejlődhessen” – mondja.

A tanítónő két másik kérdést is benyújtott az NVB-hez; az egyik a kötelező tankönyvválasztás ellen emelt volna szót, a másik pedig az érettségi szabályainak módosítása ellen lépett volna fel, ezeket viszont nem engedte át a hivatal a kérdések pontatlansága miatt.

Azt Kassainé is elismeri, hogy nem az egész napos iskola a legnagyobb baj a magyar oktatásban, viszont úgy gondolja, hogy az erről szóló népszavazás üzenetértékű lehet a kormánynak, így a többi kérdésben is lépnie kell. Azt reméli, hogy a társadalom most megmozdul, célja nem kevesebb, mint hogy aláírásával 2 millió ember hitelesítse a kezdeményezést.

A gyűjtésben a Lehet Más a Politika és a Párbeszéd Magyarországért is segítenek neki, de más pártokkal és a civilekkel is tárgyal. Kezdeményezését szeretné mozgalommá duzzasztani, mert szerinte itt az ideje, hogy a szülők és nagyszülők határozottan kinyilvánítsák mit várnak az oktatástól a „pénzükért cserébe”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!