Sokat nyer az állam azon, hogy új bankjegyeket hoznak forgalomba. Másfél évtizeden belül nem számíthatunk az euró hazai bevezetésére, mert a jegybank a forgalomban lévő készpénz cseréjére készül. Szakértők szerint indokolt lehet akár az 50 ezres bankó megjelenése.

 
MTI-fotó, Koszticsák Szilárd

A hírek szerint új bankjegybiztonsági elemeket, csíkokat és jeleket fognak bemutatni hétfőn. A „Milyen lesz a magyar készpénz?” című tájékoztató csak megerősíti a nyár eleje óta szivárgó jegybanki információkat a közelgő készpénzcseréről.

Utoljára a kilencvenes években került sor hasonló lépésre, amikor a korábbi avítt technikájú és részben elértéktelenedett magyar bankjegyek és érmék értek meg a leváltásra. Az a készpénzcsere hét évig tartott, s hárommilliárd forintba került. A mostani lépés is indokolt lehet, amennyiben a következő másfél évtizedben nem vezetik be Magyarországon az eurót. Egy bankjegycsalád ugyanis a nemzetközi gyakorlat szerint nagyjából 13–16 év alatt elavul, de nálunk a váltást eddig késleltette, hogy nem volt döntés az euróról – vehetjük úgy, hogy ez akkor most az.

A mostani bankjegyek leváltása mellett szólhat az is, hogy az egyes címletek egyformák, ezért ugyanolyan jól hamisítható a forint, mint például a dollár.

Továbbá a vakok és gyengénlátók számára is nehézséget okoz a címletek megkülönböztetése. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a cserével a korábbi jegybanki vezetés szignói is eltűnnek a forgalomban lévő forintokról, s jó darabig csak Matolcsy György és közvetlen munkatársai aláírásait élvezhetjük.

De még ennél is fontosabb lehet, hogy bár a pénzcsere belekerül néhány milliárdba, sokkal többet spórolhat ennél az állam, hiszen ilyenkor mindig maradnak be nem váltott bankjegyek a lakosságnál. A pénzcsere emellett felér egy országos vagyonvizsgálattal is, akiknek pedig illegális forrásból lenne nagyobb mennyiségű készpénze, azok nyilván más valutára váltják majd a régit, ez pedig újabb hasznot termel az államnak.

39,9 forintba kerül egy húszezres bankjegy előállítása. A forintbankjegyek előállításához szükséges papírt a Pénzjegynyomda Zrt. tulajdonában álló Diósgyőri Papírgyár gyártja. A forintérmék verését az MNB 100 százalékos tulajdonában lévő Magyar Pénzverő Zrt. végzi.

1946. augusztus elsején bocsátotta ki első forintjait az állam. Az új pénz azért lett hirtelen szükséges, mert az infláció miatt ez idő tájt óriási mennyiségű pengőt kellett előállítani – nem véletlenül, a legnehezebb időszakban volt olyan, hogy az árak 15 óránként duplázódtak. 1948-ban jelent meg a 20 és 100 forintos, 1953-ban pedig az ötvenes. Az első 100 forint feletti címletet 1970-ben bocsátották ki, ez volt az Ady Endre képével díszített ötszázas, amit 1983-ban követett az ezres címlet. Erre viszont akkora volt az igény, hogy még ugyanabban az évben egy újabb szériát kellett belőle gyártani. 1991-ben megjelent az ötezres is, 1997-ben az összes bankjegyet lecserélték, nagyjából azóta változatlan a kínálat. Legutóbb az ezresből és a tízezresből gyártottak nagyobb mennyiséget, még 2012-ben.

Címkék: pénzügy, MNB, euró

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!