Megkeseríthetik a nyaralást, elronthatják a kerti partikat, de egy egyszerű erkélyi borozgatást is meghiúsíthatnak a rovarok – különösen, ha csípnek. A hazai rovarok nagyon ritkán terjesztenek betegségeket, de óvatosnak kell lenni, mert nem tudni, hogyan reagál a bőrünk a csípésekre.

 
A csípések tönkretehetik a nyaralást

A vakarástól bármelyik csípés elfertőződhet és akár ótvarrá alakulhat (fertőző gennyes bőrfertőzés, ami kisgyerekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél), amely másokat is megfertőzhet. Ezért is fontos, hogy inkább jégkockával hűsítsük a csípés helyét. Ha a csípés napokig nedvedzik, pörkös lesz, nem árt orvoshoz fordulni.

A darázs-, illetve a méhcsípések után általában viszkető, piros duzzanat keletkezik, normál esetben néhány nap alatt elmúlik. A kisgyerekeknél viszont tovább tarthat a gyógyulás, mert szervezetük még nem tudja olyan gyorsan legyőzni az idegen fehérjéket. Méhcsípés esetén a fullánkot el kell távolítani, lehetőleg csipesszel. Sovány vigasz, hogy a méhek belehalnak a „harapásba”, a darazsak viszont egymás után többször is képesek szúrni. Ha a csípés után, a testünk más részén nagyméretű duzzanat jelentkezik, esetleg kiütések keletkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz, mert elképzelhető, hogy a csípés allergiás reakciót váltott ki.

Allergia ráadásul bármikor kialakulhat, akár felnőttkorban is. Ennek legdurvább  változata az anafilaxia, amelynek tünetei: a csípés helyétől távolabb, 12–20 cm-es duzzanat, bőrkiütések, bedagadt, vizenyős szem, száj, felpüffedt arc, vérnyomásesés, keringési zavar, eszméletvesztés, gégeödéma, a hangszalagok duzzadása, akár fulladás is. De akkor is azonnal orvosi segítséget kell kérni, ha a csípés helyétől vörös csík indul el, mert az arra utalhat, hogy a méreganyag terjedni kezd a nyirokutakon.

A szúnyogoknál csak a nőstény csíp, véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe, ez okozza a viszketést. Érdemes egy uborkát kettévágni és azt tenni a csípésre, az hűsít és gyorsítja a gyógyulást. A szúnyogok napkeltekor és napnyugtakor a legaktívabbak, állítólag az édeskés szagok, parfümök is vonzzák őket. Mivel szaporodásukhoz állóvízre van szükségük, ezért tavak környékén több egyed fordul elő, de akár olyan kertben is, ahol medence vagy esővízzel teli hordó, edény van. „Szúnyogriasztó” növény a bazsalikom, a babér, a levendula, a menta, a körömvirág, az oregánó és a citromfű.

Az allergiás tünetekre nem használ a kalciumpezsgőtabletta vagy -injekció, sőt tovább erősítheti a tüneteket, rosszullétet és ájulást okozhat. A darázs- és méhcsípés-allergia gyógyítható vakcinakúrával, adrenalininjekcióval, orvosi segítséggel.

 

A kutyákat, macskákat főként a kullancsok és a bolhák veszélyeztetik, érdemes kullancsok táplálkozását gátló nyakörvet tenni rájuk. A hosszabb séták után tapogassuk át a kutyák, macskák nyakát és fejét, és ha találunk valamit, szedjük ki.

 

A hangyacsípés sok apró, vörös, égő, viszkető foltot eredményez, de nem mérgező. Szódabikarbónából kevert pasztával csillapítható a kellemetlen érzés.

 

Tévhit, hogy a sör, a pálinka, a fokhagyma vagy a B-vitamin távol tartja a kullancsokat. Egy szabadban töltött nap után érdemes átnézni a gyerekeket, különösen a kéz- és lábhajlatokat, a hajas fejbőrt. Minél hamarabb ki tudjuk szedni, annál kisebb a valószínűsége, hogy megfertőződtünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!