Eddig 9 ismert demokrata személyiség kapott levélbombát vagy ismeretlen eredetű fehér port az Egyesült Államokban. A rendőrök már sejtik, hol adták fel a leveleket, de a tettest még keresik. Trump elnök elítéli az akciót, és a politikusok mellett a sajtót okolja, amiért a közéletben egyre durvább a hangnem.

 

Hillary Clinton, Barack Obama, Joe Biden, Robert de Niro. Négyen azok közül, akik a napokban csőbombát tartalmazó levelet kaptak. A robbanószerkezetek egyszer sem léptek működésbe, de arra jók voltak, hogy pánikot és felháborodást keltsenek az Egyesült Államokban. Az FBI arra a következtetésre jutott, hogy a kezdetleges pokolgépeket valószínűleg internetes leírás alapján készítették, és a céljuk sokkal inkább a fenyegetés volt, mint valódi merénylet. A  nyomozók megerősítették: a csőbombák nagyon hasonlóak, valószínűleg egy helyről származnak, és ugyanott adták fel őket. Ez lehetett az oka annak, hogy csütörtökön egy postázót kutattak át a rendőrök, a floridai Opa-lockában. A hatóságok terrorcselekményként értékelik a történteket, a szerkezeteket egy virginiai laborban vizsgálják. Arra is választ keresnek, hogy a pánikkeltésen túl mi lehet a feladó célja.

A levélbombák tovább gerjesztették a november 6-i, időközi választások egyébként sem túl csendes kampányának hangulatát az Egyesült Államokban. Hillary Clinton – Trump demokrata párti vetélytársa a 2016- os elnökválasztáson – a megosztottsággal terhes politikai légkört okolta a robbanószerkezetek elhelyezéséért. Je Zucker, a CNN hírtelevízió elnöke kifejezetten Donald Trumpot és a Fehér Ház szóvivőjét, Sarah Huckabee Sanderst tette felelőssé a történtekért, mert szerinte „nincsenek tisztában azzal, hogy a szavak számítanak”. Alexander Soros (a milliárdos üzletember fia) a New York Timesban írt cikket azután, hogy édesapja bedfordi otthona előtt is elhelyeztek egy csőbombát. Alexander Soros azt írja, míg korábban csak a szélsőségesek, nacionalisták és fajgyűlölők támadták apját, 2016-ban valami megváltozott. Trump veszélyes retorikája mellett Orbán Viktort hozza fel példaként, aki – mint írja – antiszemita poszterkampányt folytatott apja ellen, kitapétázta vele Budapest villamosait. „És most ott tartunk, hogy bombákat küldenek. A felelősség az egyes fanatikusoké, akik ilyen akciókat kitalálnak, akik a családomra és Obama, Clinton családjára támadnak, de mindez nem elválasztható attól a politikai démonizálástól, amit ma megélünk” – írja Alexander Soros.

Maga Trump elnök is megszólalt. Civilizáltabb hangnemet sürgetett az amerikai politikai életben, elítélte a történteket és ígéretet tett a tettesek mihamarabbi kézre kerítésére. Azt mondta: a politikai arénában szereplőknek fel kell hagyniuk ellenfeleik becsmérlésével. A politikai erőszak vagy az ezzel való fenyegetődzés az amerikai demokrácia elleni támadás – fogalmazott Donald Trump, aki szerint a médiának is megvan a maga felelőssége a történtekben. „Azt akarjuk, hogy mindenki békességben és harmóniában éljen együtt, erre képesek is vagyunk és ez meg is fog történni” – mondta az elnök.

FOTÓ: AFP

 

Címkék: bomba

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!